Maya schrijft een boek

En wij proefden al enkele wijnen

Belgische wijnbouwers in Zuid-Afrika. Dat is het nieuwe boek van Maya Strobbe. Een boek over 15 ondernemende avonturiers. Sommige zijn al gevestigde waarden, anderen hebben net hun eerste flessen op de markt gebracht. ‘Baie Lekker Wyne’ is de titel. Met verhalen over de mensen en hun dromen, over hun geschiedenis, hun plannen en de wijnen. Wij proefden er al enkele in afwachting van de lancering van het boek.

De geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijnen is boeiend maar ook een beetje beladen. Nederlanders en Engelsen hebben er stevig huisgehouden, apartheid heeft het land geïsoleerd en de politiek weegt ook vandaag nog op de maatschappij. Wat bijna 400 jaar geleden begon als remedie tegen scheurbuik voor zeevaarders die op Kaap de Goede Hoop een tussenstop maakten, is vandaag een wijnaanbod dat niemand onberoerd laat.

Wil je alles lezen over de geschiedenis van de wijnen uit Zuid-Afrika? Lees dan hier het artikel. Of luister naar de podcast op je favoriete kanaal of meteen op Spotify.

Er wonen zowat 60 miljoen mensen in Zuid-Afrika. Het 1600 kilometers lange land heeft een kustlijn van bijna 3000 kilometer. De warme Indische oceaan mengt zich met de koude Atlantische oceaan. Wijnen worden voornamelijk gemaakt in de Zuidwestelijke hoek van het land, de Westkaap. In het binnenland vinden we de extreem droge Karoo regio maar meer richting kust heerst er een Mediterraan klimaat. Dat is ideaal is voor druiventeelt.

Mooie zuren in de wijnen zijn een direct gevolg van de afkoeling die de oceanen bieden in de wijnstreek. Een droge zuidoostenwind, lokaal de Cape Doctor genoemd, blaast stedelijke vervuiling maar ook vochtige omstandigheden in de wijngaard vakkundig weg. De bodem bestaat uit rotsachtige formaties als gevolg van vulkanische activiteit op het 800 miljoen jaar oude zandsteen. Dicht bij de rivieren vinden we meer kleiafzetting.

Zuid Afrika wijngaarden Westkaap

In deze uitstekende omstandigheden werden er veel druiven geplant en herplant. Productie van grote volumes heeft gaandeweg plaatsgemaakt voor kwaliteit. En daar horen edele variëteiten bij. Chenin blanc is de meest aangeplante druif gevolgd voor Sauvignon Blanc en Chardonnay. Witte wijnen uit Zuid-Afrika doen het goed en hun aandeel stijgt de laatste jaren verder. Voor rode wijnen rekent men vooral op Cabernet Sauvignon, Shiraz en Pinotage.

Vandaag worden er zeer goede wijnen gemaakt in Zuid-Afrika maar hebben de wijnboeren het lastig. Het prijsimago is nog steeds laag waardoor de prijzen onder druk staan. Veel zorgwekkender nog is de extreme droogte die het land de voorbije jaren teistert. Om nog te zwijgen van de bosbranden. Gelukkig zijn er jonge enthousiaste volhoudende wijnmakers die wijn maken met veel aandacht voor authenticiteit en kwaliteit.

Maya bezocht 15 wijnboeren van Belgische afkomst. De vele gesprekken met boeiende verhalen en lekkere wijnen werden gevolgd door extra ontmoetingen om de details te checken, foto’s te nemen en de eigenheden van elk domein en zijn eigenaars vast te leggen. Maya’s boek ‘Baie Lekke Wyne’ verschijnt in juni (2023) en is online al bestelbaar. De interesse bij Oenotopia is groot en wij mochten al een eerste selectie voorproeven.

Eerste Hoop

Lode en Brigitte vertoeven al meer dan 20 jaar voornamelijk in Zuid-Afrika. Hun ‘winefarm’ heet Eerste Hoop. Als ex-restaurantuitbaters krijgen ze de hulp van wijnmaakster Susan Erasmus. De Eerste Hoop Viognier 2022 is een heldere witgele wijn die heel fris ruikt en doet denken aan groene appel met wat lichte kruidigheid. Na walsen ontdekken we geuren van pompelmoes en witte bloesem. De smaak is fris, kruidig en fruitig maar vooral mond vullend en fijn. 14/20

Eerste Hoop vinden we aan de Theewaterkloof in de wijnregio Overberg. Pinot Noir is een belangrijke druif op dit domein. De Pinot Noir rosé 2022 is een goed idee als aperitief. Maar dan moet je wel van rood fruit houden. Of van rode fruitsnoepjes want snoeperig kan je deze rosé wel noemen. Hallo Haribo! Rond en vol van smaak en enkel de afdronk had wat minder restsuiker mogen hebben om echt aangenaam te blijven tot het laatste glas. 11/20

Olivedale

Wijnmaker Carl Van Wijck zocht investeerders voor zijn wijnproject. Vijf wijnvrienden uit de provincie Antwerpen beseften dat rendement de eerste 10 jaren een utopie zou zijn maar vonden de passie groot genoeg en zo werd Olivedale geboren. Twee andere wijnmakers en een hele reeks investeringen brengen plezier en mooie wijnen die met zo weinig mogelijk interventie worden gemaakt.

De Chardonnay 2022 is daarvan een mooi voorbeeld en heeft geuren van abrikoos en rijpe kweepeer met iets van karamel. Mollig in de mond is deze wijn met fijne zuren in goed evenwicht met de boterige smaak. 15/20. Uit 2017 is de Shiraz met aroma’s van bramen, zoethout, chocolade, koffie, specerijen en rijpe pruimen. Amai! De rijpe tannine is in balans met de goede zuurgraad. De smaak is volfruitig met een peperige toets en de afdronk is lang. 17/20

Hasher

Covid was de periode waarin de liefde voor Zuid-Afrika van Frederik en Céline de overhand nam. Initiële plannen maakten plaats voor een nieuw plan en met wat hulp zag Hasher Family Estate het levenslicht. We bevinden ons in de Hemel en Aarde vallei waarin de koele oceaanlucht de wijngaarden bereikt en zorgt voor een perfecte rijping van de druiven.

De Fat Lady Sauvignon Blanc 2021 is echt heerlijk. Kruisbes, pompelmoes, varens en ananas springen uit het glas. Bij het drinken merken we heel veel ‘fraîcheur’ in een prachtig evenwicht met de rijpe volle smaak. De afdronk doet je naar meer verlangen. Rijp van stijl en toch fris en ‘crispy’. 17/20

Tempel Wines

Tom uit Aalst en Tatyana uit Letland ruilden Dubai voor Zuid-Afrika. Vastgoed en IT maakten plaats voor wijn en een ‘guesthouse’. Ook daar is wijnbouw en oenotoerisme een economisch interessante combinatie. Tempel Wines was een bestaand wijndomein dat door het koppel grondig gerenoveerd werd. Hier zijn we in het wijngebied Stellenbosch.

Oogwenk is de naam van de Shiraz 2020 die ruikt naar gekookte pruimen, zwarte bessen, drop, zwarte olijven overgoten door een ‘fumé’ geur. Dit is een soepele wijn door de afgeronde tannine en de fruitige concentratie. We proeven veel zuren die voor de nodige spanning en evenwicht in de wijn zorgen. 15/20

Wolvenhoek

De familie Sas bracht afgelopen jaar zijn eerste wijnen op de markt van hun wijnhuis Wolvenhoek. Eric en Erika realiseerden dit project waarbij er een heuse wijnkelder gebouwd moest worden daar de druiven voorheen naar de coöperatieve gebracht werden. Dochter Isabeau zorgt voor de commerciële flair en vermarkt de wijnen in België via haar eigen wijnzaak The Daily Bottle.

The Emerald Hill is een interessante blend van Shiraz, Cabernet Sauvignon en Shiraz. Deze donkere wijn is nog wat gesloten maar we noteren rijpe aardbeien, blauwe bessen, pruimen, kruiden en laurier na uitvoerig walsen. Fris en zacht van smaak met mooie tannine eindigend in een middellange afdronk. Fijne wijn! 16/20

Bij Oenotopia zijn we het volmondig eens met de titel van Maya’s boek. ‘Baie Lekker Wyne’ … dat vonden wij ook. We kijken uit naar de boeklancering. Om de verhalen van Belgische wijnbouwers in Zuid-Afrika te ontdekken. En om daarna ook de andere wijnen te proeven uiteraard. “Ons kan nie wag om dit alles te geniet nie.”

Submit your response