Oenotopia’s wijntrip en wijndiner 2023

Bij Waalse wijnmakers op pad en daarna genieten in ’t Stad

De aanloop naar de Oenotopia wijnuitstap en het wijndiner verliep nogal hectisch. Flauwe excuses daarvoor passen niet in dit artikel. Wel de fantastische hulp van Koen, de zaakvoerder van Belgian Wines. Op het moment van personeelsgebrek in zijn wijnbar kon Koen ons toch helpen. En zo ging een delegatie Oenotopioa proevers in Wallonië op pad om te eindigen met de voetjes onder tafel in ’t Stad.

Bon Baron

Bon Baron is een naam als een klok in het Belgische wijnland. Wat nu een topdomein van 17ha is begon 20 jaar geleden als vakantiehuis van een Nederlands koppel, Jeanette en Piotr, die hun professionele leven drastisch wilden veranderen. Hier vinden we uitstekende witte en rode wijnen van klassieke druivenrassen als Chardonnay en Pinot Noir maar ook van Acolon , Garanoir, Gamaret en Cabernet Dorsa. We bevinden ons in de herkomstbenaming Côtes de Sambre et Meuse.

We proefden volgende wijnen:

  • Pinot Blanc 2021 heeft mooi rijp fruit in de geur dat doet denken aan gele appel en jonge peer met wat witte bloesem. De rijpheid vinden we ook terug in de smaak die zacht is door de malolactische gisting van ca. 10% van de wijn. Die fijne smaak is in balans met de erg frisse zuren en loopt door tot in de afdronk. 16/20
  • Rosé Celebration 2022 is een koperkleurige wijn die ruikt naar aardbeien, rijpe kersen en frambozen. Het fijne fruit wordt gedragen door een mooie zuurgraad en de afdronk is lang. 17/20
  • De Charmeur is nog wat gesloten maar na veel walsen merken we rijpe peer en pompelmoes in de neus van deze witte blend. Fijne frisse wijn maar voor charme moet je bij Oenotopia meer in de strijd gooien. 14/20
  • La Grande Trésor is gemaakt van 2 Zwitserse druiven nl. Garanoir en Gamaret. Origineel! Het is een smeuïge rode wijn met veel fruitconcentratie in een koele stijl. De tannine is perfect geïntegreerd met de materie die naar fris rood fruit smaakt. In de neus merken we aardse tonen, aardbei en kers. Boeiende wijn! 17/20
  • Cantate Forte werd gemaakt tijdens de coronapandemie op basis van Cabernet Dorsa en Pinot Noir en rijpte op eiken vaten. Het is een sappige wijn met een kleine minerale toets en een aroma van cassis. 15/20
  • Uit het glas Acolon springen de geuren van bosbessen en bramen. Het is een fruitig geheel met afgeronde tannine die voor een opvallende soepelheid zorgen. 13/20.
  • De 2017 Pinot Noir Trésor heeft finesse maar we denken dat deze in betere jaargangen nog fijner en complexer is. Verse aardbeien en kersen op een natte aardegrond is wat we denken met onze neus in het glas. Al proevend valt de fijne tannine op in de inmiddels duidelijk herkenbare koele loepzuivere stijl. 17/20

Domaine du Chenoy

Bij Domaine du Chenoy valt op dat er flink gewerkt is in – en aan het domein. Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen en zeggen dat we deze wijnen in 2017 proefden en dit niet bijzonder vonden. Des te groter was dus de verrassing bij het ontdekken van wat er hier allemaal gebeurd is. Dit wijnhuis trekt resoluut de kaart van de resistente druivenrassen. Bij het woord ‘hybride’ druiven fronst bio-ingenieur Pierre-Marie Despatures zijn wenkbrauwen. Hij spreekt liever over PIWI’s (de Duitstalige afkorting voor ‘Pilswiederstandsfähig’ wat schimmeltolerant betekent). Als u nog twijfelt of je met PIWI’s goede wijn kan maken dan ga maar snel proeven bij Domaine Du Chenoy. Oh la la!

  • De Perle de Wallonie brut rosé is eigenlijk een zero dosage schuimwijn op basis van Sauvignon Gris, Johanitter, Bronner en Regent. Bij het ruiken menen we aarbei, mandarijn, cuperdons en brioche waar te nemen. In de smaak dezelfgde fruitigheid maar deze wordt gemilderd door de frisse zuren. Erg fijn is de mousse en dit alles valt allemaal bijzonder in de smaak. 16/20
  • Op basis van Cabertin en Solaris is de Cupidon 2022 rosé gemaakt. Deze wijn heeft een zachtoze kleur en ruikt naar kers, appel, pompelmoes en zeer rijpe perzik. Mollig in de mond en fris. Fruitige afdronk. Lekker en beter dan vele roseetjes uit de Provence. 14/20
  • Citadelle is de witte cuvée met Solaris, Sauvignon Gris en Bronner in de 2022. Stuivende geuren van ananas, gele appel, perzik en wat kruiden in het glas. Deze wijn biedt een mooie geconcentreerde smaak in een elegante frisse stijl die iets kruidigs heeft in de afdronk. Dit is top en dient door elke wijnliefhebber geproefd te worden. 17/20

Wijndiner bij Belgian Wines

Terug in de stad met de lichtjes van de Schelde en meer bepaald bij Belgian Wines maken we ons klaar voor het Oentopia wijndiner. Aperitieven doen we met La Canicule van Belgian Wines, een creatie van Koen. Dit is een toegankelijk lichte schuimwijn. Goed genietbaar maar die bij Domaine du Chenoy was beter, sorry Koen. Bij een lente groentecarpaccio met geroosterde hazelnoot en geitenkaas proeven we van de Pinot Gris Wild van Pietershof. Een fijne witte wijn met een zeer ‘druivig’ aroma. Fris en perfect bij dit frisse gerecht.

De Chardonnay Prestige die bij Vandeurzen gerijpt heeft in Amerikaanse eiken vaten doet ons meteen veranderen van stijl en dat is leuk. Volle, smeuïge vanille-achtige smaak die lekker vettig meedoet met het vol-au-vent kroketje en de citroenmayonaise. Ja zunne, het werkt. Uit Wijnegem komt de Pinot Noir Emile van Vigna die elegant en soepel is. Die gaat ‘smooth’ in harmonie met de boeuf bourguignon met kruidenpuree, honey glazed wortels en frisse groene sla.

De Aldeneyck Rieslig Purnot is de afsluiter met de fijne zoete toets in balans met de zuren. Leuk bij het Belgische kaasplankje. Dan nog wat koffie met Tahin bonbons gevolgd door kussen en knuffels waarna iedereen moe maar tevreden naar huis gaat … denken we.

Het zit er op. Dit proefseizoen is in schoonheid afgesloten. Terwijl de online content naarstig verder gemaakt en gedeeld wordt, is het volgende proefprogramma in voorbereiding. Het 20ste … dus dat wordt een ‘specialleke’ …

Submit your response