Itata, de nieuwe hype in wijnland Chili

Een uniek terroir, oeroude wijnstokken, een ideaal klimaat zonder noodzaak tot irrigeren, gepassioneerde wijnbouwers die innoveren terwijl ze tradities omarmen en bijzonder smaakvolle wijnen. Dat is het recept, mits goed gedoseerd, om de nieuwe hype in wijnland Chili te worden. Wat mist is nog een snuifje extra kruiding met de interesse van wijnliefhebbers maar dat is een kwestie van een beetje tijd. Als je mee wil zijn met wat er in wijnland Chili gebeurt dan is Itata je dada.

Uniek terroir en ideaal klimaat

De eerste wijnstokken werden in Itata geplant rond het jaar 1500. Ze zijn later eigenlijk wat in vergetelheid geraakt en weer helemaal hip nu. Nou ja, bijna. De Itata vallei ligt zo’n 500 km ten zuiden van Santiago in de regio Nuble. Destijds was dit het grondgebied van een lokale stam de Mapuches. Met de komst van de Spanjaarden waren ze niet blij maar het zijn de kolonisten die daar de eerste druivenstokken hebben aangeplant. Waarom? Omdat het een gebied is waar geen irrigatie nodig is op de glooiende hellingen die vaak graniet in de bodem hebben. Een ideaal klimaat voor wijnbouw dus aan de kust met de Grote Oceaan. Het is er niet zo warm als in Maipo valley en een pak groener omdat er meer neerslag valt. Met de opkomst van nieuwe technieken en mogelijkheden tot irrigatie verschoof de aandacht naar moderne wijnbouwprojecten en bleef de tijd in wijnland Itata als het ware stilstaan. En dat is vandaag heel interessant. Wijnmakers in Itata zien het potentieel en maken wat we vandaag ‘artisanale wijnen’ noemen. Met succes.

Oeroude wijnstokken en moderne inzichten

Zin in een Pais van wijnstokken uit 1867? In Itata kan het. Ze overleefden de druifluisziekte. Ook oeroude wijnstokken van Cinsault, Moscatel, Malbec en Semillon zijn echt geen uitzondering in Itata. Niet alleen de druiven worden in kaart gebracht maar ook de verschillende microklimaten van de heuvels en dalen in deze streek. Langzaam maar zeker wordt duidelijke waar de beste wijngaarden liggen, de cru’s bij wijze van spreken, en welke druiven daar het best op gedijen. In een tijd van aandacht voor duurzaamheid is ‘dry farming’ (wijnbouw zonder irrigatie) een ‘hot topic’. En de wijnbouwers hebben eve,nveel aandacht voor de technieken uit het verleden. Hier zie je nog wijnen in amforen of aardewerken vaten (qvevri) naast de gebruikelijke houten vaten. Veldbewerking met paarden is ook geen uitzondering. Jonge wijnbouwers ontginnen het potentieel van de oude wijnstokken en gebruiken traditionele technieken naast moderne inzichten om karaktervolle wijnen te maken.

Gepassioneerde wijnbouwers

Leo Erazo werd in 2019 door wijnmagazine Decanter uitgeroepen tot een van de top 10 wijnmakers uit Zuid-Amerika. Hij studeerde in Stellenbosch, waar hij zijn Antwerpse echtgenote Zjos leerde kennen, en maakt inmiddels topwijnen in Itata. Leo is geobsedeerd door de unieke stijl van elke bodem die hij met zo weinig mogelijk tussenkomst tot uiting wil brengen in zijn wijnen. Zijn cuvee La Resistencia is een groots voorbeeld van een briljante ‘grand cru’ stijl minerale terroirwijn van Pais uit wijngaarden die in 1860 geplant werden. Ook de El Tunel Cinsault hoort bij de beste wijnen van Chili. Andere wijnen van zijn hand kan je vinden onder het A Los Vinateros Bravos label.

De Martino geldt een beetje als de drijvende kracht in dit gebied. Ze vielen op met hun uitstekende wijnen gemaakt in amforen en vestigden zo de aandacht weer op dit gebied. Hun Gallardia Old Vine White is een prachtige weergave van wat je daar kan maken op basis van Chasselas en Moscatel. De rode Las Olvidadas op basis van Pais is ook erg fraai.

Als het over terroir gaat dan duikt de naam Pedro Parra meteen op. Hij is hierin een van de grootste specialisten ter wereld en richte zijn eigen project ‘Pedro Parra y Familia’ op. Zijn wijnen zijn haast onmiddellijk uitverkocht eens hij ze op de markt brengt. In zijn assortiment vinden we de rode cuvée ‘Monk’ op basis van Cinsault bijzonder elegant.

Een andere topper is Roberto Henriquez die zowel in Bio-Bio als in Itata wijn op traditionele wijze maakt. Nog zo iemand is Ana Maria Cumsille die een fijne fruitige Pais onder de naam Aguila op de markt brengt. En Pino Roman begon in 2018 zijn eigen wijnen te maken. De Chasselas combineert heerlijk rijp citrusfruit met een spannende stenige mineraliteit.

Ook grote wijnhuizen als Miguel Torres en Concha y Toro hebben het potentieel van dit gebied gezien en maken er spannende wijnen.

Bosbranden verwoesten wijngaarden

Terwijl ik dit artikel schrijf, komt het nieuws van de allesverwoestende bosbranden in Chili binnen. Honderen hectaren wijngaarden zijn hierbij vernietigd in de zwaarst getroffen regio Nuble waar Itata ligt. Vele wijnboeren zijn getroffen en erg oude wijngaarden zijn vernietigd. Zeker de plots die dicht tegen de bossen liggen.

Via Oenotopia wijnvriendin Maud vernemen we nieuws van wijnmaker Leo Erazo en horen we dat hij minstens de helft van zijn wijngaarden kwijt is. Een hart onder de riem steken dat kan en doe je door wijn te bestellen op basis van het beschikbare assortiment.

In wit

  • Pipeno blanco smokey 2017, €12: aromatische blend om nu te drinken.
  • Granitico blanco 2017, €14: volle frisse minerale wijn van semillon en moscatel van oude wijnstokken
  • La Ruptura Moscatel, €18: frisse citrusachtige muscatel met terroirexpressie.

In rood

  • Granitico Pais, €14: mooie fruitige wijn met minerale toets voor elke dag
  • El Tunel Cinsault, €18: zeer elegante Cinsault met duidelijke terroirexpressie
  • Las Curvas Cinsault, €20: aardse verfijnde fruitige Cinsault van zeer oude wijnstokken.

Wil je steunen en bestellen? Mail marc@foodproof.be en verdere info volgt vanzelf.

Submit your response