We proefden speciallekes uit Spanje

Een handvol Oenotopia proevers kwam samen om een rondje Spanje te doen. Geen Cava, geen Ribera del Duero en geen Rioja. Iets anders dus en liefst wijnen met een verhaal. Of beter nog, wijnen die niet alledaags zijn. We selecteerden 7 ‘speciallekes’, klepperden met onze castagnetten en vulden de glazen. “Hola buenas dias y vamos a beber! “

De inhammen aan de kust van Galicië zorgen voor frisse zeelucht in het wijngebied Rias Baxias. Terwijl de zon de fotosynthese aan het werk zet in de wijnstok zorgt de koele invloed van de oceaan voor een behoud van voldoende zuurtegraad. Dan denk je dus meteen aan witte druiven. En ja, de Albarino is hier de grote held. Twee broers maken in hun wijnhuis Attis een 100% Albarino van 50 jaar oude wijnstokken. Na de vinificatie rijpt de wijn 6 maanden op eik en ondergaat hij een geregelde ‘battonage’. Het resultaat is een neus vol rijp wit fruit en een mondvol fruitige romigheid in een evenwichtig geheel. We zijn goed begonnen met deze jaargang 2021.

Een heel eind naar het Oosten vinden we nog 2 broers die de Aloja maken met 90% Granacha blanca en 10% Macabeu. We bevinden ons nu in Terra Alta in de DOP Montsant. De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen met terrassen. Het is er warm overdag maar ’s nachts koelt het goed af. De wijnregio ligt niet ver van Priorato dus wordt er veel rode wijn gemaakt. Maar wij proeven de witte Aloja 2021 van dit domein Concà & Fito. Het etiket laat een mooie dame zien die volgens de Catalaanse mythologie een waternimf is. De wijn is 2 à 3 maanden gerijpt in stalen tanks. Na een frisse neus van groene appels  en witte bloemen proeven we een strakke, frisse, licht minerale wijn waarin zuren en fruit elkaars evenwicht vinden.

Na een lange denkbeeldige rit over de hoogvlakte van het Spaanse binnenland komen we aan in het wijngebied Vinos de Madrid. Hier wordt al honderden jaren wijn gemaakt maar progressieve wijnbouwers zetten deze regio nu steeds beter op de kaart. De wijngaarden aldaar leveren een heel divers aanbod aan wijnen. Uit de dorpsbenaming Cencientos komt de Cien Lanzas 2021 van 4 Monos. Een project van 4 vrienden die zich de 4 aapjes, Monos dus, noemen. Deze aromatische wijn bestaat uit 95% Garnacha en 5% Carinena maar een deel van de Garnacha is Garnacha blanca, de witte variëteit. En dat zie je meteen in de lichte kleur. Rood fruit in al zijn vormen springt uit het glas en domineert ook de smaak. De balans zuur en tannine is optimaal en de stijl is fris en fijn. Kracht heeft hier plaats gemaakt voor geurige fruitigheid en frisse sappige snoeperigheid.

De speelsheid van de vorige wijn doet ons verlangen naar kracht en bewaarpotentieel in ons volgende glas. Terug naar het Noorden waar we in het afgelegen Priorato vinden wat we zoeken. Meer bepaald in het dorp Porrera bij wijnhuis Nit. Dit koppel maakt sinds 2004 mooie wijnen op de bekende llicorella bodem met zijn bruine kleur door het ijzeroxide. In Mas d’en Caçador, een van de hoogst gelegen wijngaarden, worden de druiven verbouwd voor deze 2015 op basis van 60% Garnacha en 40% Carinena. Mooie diepe robijnrode kleuren zijn de voorbode van een geconcentreerde neus waarin zwart fruit, kruiden en vanille elkaar afwisselen. Veel zuren is het eerste wat we proeven, gevolgd door een fruitbom met veel body en achternagezeten door vele rijpe tannine. Dit hadden we beter gekarafeerd maar ook zo proef je evenwicht en vooral potentieel voor de toekomst. “Nit” laten liggen maar kopen die wijn!

In de wijnregio Valancia wonen Yves en Sofie Laurijssen uit de Kempen. “Hie sè doa sè” en weg waren ze om mooie wijnen te maken in hun wijnhuis Sofia de Moya. Je bent hier in het gebied van paella en van veel witte wijnen maar wij gaan voor rood. Dit is een hele warme regio met een Mediterraan klimaat maar ’s nachts wordt het er opvallend koud. Dat is goed voor de druifjes. Bobal is de naam van het druifje waarvan de 2014 die wij proeven gemaakt is. Hij kan goed tegen de warmte en heeft een natuurlijke hoge zuurgraad. De Sofia de Moya is gemaakt van 90% Bobal waar 10% Cabernet Sauvignon aan toegevoegd is. Zowat 18 maanden verblijf op Franse eiken vaten geven een merkbare houttoets aan deze zachfruitige, warme, vlezige wijn. De stokken voor de hier gebruikte Bobal zijn 70 tot 90 jaar oud en dat merk je aan de finesse in deze wijn. Wat een verschil met de krachtpatser hiervoor en ook dat vinden we lekker.

Als we doorstoten naar het Zuiden dan komen we vanzelf in Alicante. Hier heerst eveneens een mediterraan klimaat. Vele rivieren doorkruisen het landschap dat nogal wat kalksteen in de ondergrond heeft zitten. In Casa Agricola bij Pepe Mendoza vinden we een ‘field blend’ van 70% Mourvèdre, 27% Giro en 3% Alicante Boushet. Het rijpen in de stalen tanks levert een elegante wijn op met frisheid, mooie tannine en een medium mondvullend fruitkorfje. De geuren zijn even fruitig met een opvallende zuiderse kruidigheid. Als je weet dat dit €13,95 kost dan hebben we hier een prijs-kwaliteit topper te pakken. Dit wijndomein maakt wijnen met karakter en dat op een zo duurzaam mogelijke manier. Olé Pepe!

Eindigen doen we ons rondje speciallekes uit Spanje in Toro. We hebben de Middellandse zee verlaten en zitten aan de oevers van de Duero rivier. Als wijngebied is dit de rijzende ster van Spanje waar grootse wijnen gemaakt worden van de Tinta de Toro, een variant van de Tempranillo. Het continentale klimaat, de invloed van de rivier en de gevarieerde ondergrond in de wijngaarden waarvan de opbrengsten vaak gemengd worden, zijn de factoren van veel wijnsucces. En ook van geld voor marketing zoals het verhaal van Matsu met zijn sprekende wijnetiketten. We proeven de ‘El Viejo’ van 100 jaar oude Tinta de Toro wijnstokken die er al 100 jaar staan. Zwart fruit is merkbaar naast de houttoets en de vele tertiaire geuren. De smaak is fijn en geëvolueerd. Zuren en tannine zijn heel mooi en geïntegreerd. Dit is goed gemaakte wijn en nu perfect op dronk. Muy bien!

Dat was dus lekker en speciaal. En zo is er in elk wijnland en in elk wijngebied altijd iets nieuws te ontdekken. Dat is waar we het voor doen. Want wijn proeven moet op de eerste plaats leuk zijn en ons iets bijleren. Iedereen kan wijn proeven, ook als het over speciallekes uit Spanje gaat. Adios!

Submit your response