Concours voor extreme wijnen, hoe extreem is dat?

Ken je de ‘Mondial des Vins Extrêmes’? Een wedstrijd voor extreme wijnen zeg maar. Die organiseren ze al voor de 23ste keer op 28 en 29 september dit jaar. De organisatie is in handen van CERVIM (Centre for Research, Environmental Sustainability and Advancement of Mountain Viticulture) onder het peterschap van de ‘Organisation Internationale de la Vigne et du Vin’. Dat is een extreme mond vol.

Om deel te nemen moet je als wijnbouwer druiven telen volgens één van de volgende categorieën:

– op een hoogte van meer dan 500 meter, uitgezonderd wijnbouw op hooggelegen plateaus

– op hellingen met een hellingsgraad van meer dan 30%

– op terrassen of trapsystemen

– op kleine eilanden

Bovendien moet het over wijnen met een herkomstbenaming gaan. Landwijnen doen dus niet mee.

Er zijn prijzen te winnen in 9 categorieën. De wijnen worden beoordeeld door oenologen, expertproevers en journalisten van over heel de wereld. Naast de prijs voor de beste wijn worden er ook gouden en zilveren medailles uitgedeeld. Verder vallen de beste jonge wijnmaker, die mag maximaal 35 jaar zijn, de beste vrouwelijke wijnmaker, die moet dus … euh … vrouw zijn, en de regio met de meeste ingezonden wijnen eveneens in de prijzen.

Op de website kan je de gids en de foto’s van de winnaars uit 2022 bekijken. Hierin zie je de klassieke wijnlanden met appellaties als Banyuls (FR), Mittelrhein (D), Valle d’Aosta (IT), Calabrië (IT), Sardinië (IT), de Canarische eilanden (E) maar ook wijnen uit Brazilië, Argentinië, Cyprus, Georgië, Zwitserland, Palestina, Slovenië, Slowakije en 1 wijn uit Oekraïne.

Het is misschien nog een idee voor de Oenotopia ‘tastings’? Een proefavond of een heel seizoen lang alleen maar extreme wijnen. En dan ook extreem dure wijnen of extreem lekkere wijnen. Liever geen extreem slechte wijnen. Maar dan wel weer extreem goedkope wijnen of ook extreem moeilijk vindbare wijnen van extreem karaktervolle wijnboeren. Nee, alle gekheid op een stokje.

De ‘Mondial des Vins Extrêmes’ verdient zijn plaats en wordt op een ernstige manier georganiseerd. Het is een slimme manier om al die hardwerkende wijnmensen in de bloemetjes te zetten. Wijnmakers die inderdaad soms in heldhaftige omstandigheden een hele mooie wijn maken. Dat vinden we knap. Misschien dan toch die lijst maar eens bestuderen om een proefselectie samen te stellen? Of ineens een wijnhandel starten met alleen maar extreme wijnen. Hoe extreem is dat?

Submit your response