Amalia Cascina in Langa

Bezoek met passie in Monforte d’Alba

Passie is iets wat meteen opvalt. Sprankelende ogen, een duidelijke visie, jong enthousiasme, uitbundige gebaren tijdens het spreken en een aanstekelijke glimlach. Dat kreeg ik allemaal bij een gesprek met Simona, de medewerkster bij Amalia Cascina in Langa, een topdomein in Monforte d’Alba. Eigenaar Paolo Boffa is tevreden over zijn team en trots op zijn wijnen. Een mooie synergie tussen traditie, natuur en modern wijn maken.

Familiebedrijf

Monforte d’Alba heeft als historische regio binnen het wijngebied een grote traditie voor Dolcetto. Als aannemer Gigi Boffa met zijn vrouw Marie Angela het domein als vakantiehuis koopt in 2003 worden ze meteen ook eigenaar van de omliggende Dolcetto ranken. Het duurt niet lang voordat het ondernemerschap van het koppel leidt tot een attractieve wijnkelder die gaandeweg gevuld wordt met alles wat nodig is om fijne wijnen te maken.

Na een intensieve scholing en hulp van een van de befaamde Conterno’s, neemt zoon Paolo Boffa de leiding van het domein op zich. Oenoloog Piero Ballario ondersteunt bij het wijnmaken. Enige tijd later zijn de prestigieuse cru’s Barolo Bussia en Barolo Le Coste ook in bezit van de familie net als andere gronden met voornamelijk Nebbiolo en Barbera. Terzelfdertijd ziet een bed&breakfast het levenslicht en ontdekken gasten dit nieuwe domein.

Expressie

“Een wijn die geen expressie is van zijn terroir en zijn jaargang is een wijn die me niet boeit en die drink ik dus ook niet”, zegt Simona nadat ze me met veel gedrevenheid de wijngaarden en de nieuwe kelder heeft laten zien. Even later bevestigt Paolo Boffa de wens om pure wijnen te maken. Hij heeft hard gewerkt in de wijngaarden, aan de vinificatie en aan het samenstellen van het team. “Ik ben tevreden over wat we bereikt hebben”, zegt hij en vervolgt: “De eerste stap is gezet, nu bouwen we verder”.

De omliggende wijngaarden van Amalia Cascina in Langa

Nadat ik “alles” heb geantwoord op Simona’s vraag welke wijnen ik wil proeven, zet ze glazen en een detailkaart van Barolo klaar. Al proevend geeft de fijne gastvrouw details die ik als wijnliefhebber wil weten. Respect voor traditie en natuur gaan hand in hand met modern wijnmaken en loepzuivere smaken. Vijf wijngaarden, de natuur en vakmanschap brengen authentieke wijnen voort.

Wijngaarden

De Sant’Anna wijngaard ligt rondom het wijnhuis en is sinds de aankoop beplant met voornamelijk Dolcetto en Barbera. De bodem hier bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. Deze 3 hectare zijn gericht naar het westen. Naar het noorden kijken de wijnstokken op de Salicetti gronden. Dit kleine plot van minder dan 1 hectare is bestemd voor de Rossese Bianco druif, een zeldzaamheid die een gelimiteerd aantal flessen mooie witte wijn oplevert.

Le Coste herbergt wijnstokken geplant in 1982. Deze ligt op de berg pal tegenover het wijnhuis en na veel kijken werd dit kleine wijnveld van nog geen hectare gekocht. De zuid-oost gerichte helling staat vol met Nebbiolo , streng geselecteerd voor Barolo wijn, op een bodem van mergel en kalksteen. Nebbiolo is ook terug te vinden in de Montagliarotto wijngaard van 1,2 hectare. Van deze druif op een ondergrond van klei en leem wordt de Langhe Nebbiolo gemaakt.

Vaten enkel voor de structuur van de wijnen …

Fantini di Bussia is het paradepaardje. In de ondergrond vinden we Diano zandsteen, een zanderige bodem met veel fossiele materialen. Die is enkel terug te vinden op de oudste heuvelruggen, ontstaan door het gewoel van de zee vele miljoenen jaren geleden. De harde, complexe maar poreuze bodem geeft wijnen met merkbaar veel body en tannine. Door de relatieve hoogte is er veel wind om de ergste warmte te verkoelen. Druiven van deze zuidwest geörienteerde wijngaard brengen puike Barolo met goed bewaarpotentieel voort.

Wijnen

Rossese Bianco is een witte druif die afkomstig is uit Ligurië. Ze staat al erg lang aangeplant in Monforte maar slechts een handvol wijnmakers heeft ze niet gerooid. Van deze moeilijk te verbouwen druif worden mooie witte wijnen gemaakt. Ze is ook officieel toegelaten als Piemontese variëtiet. De 2019 in mijn glas ruikt naar witte bloemen en rijp wit fruit. Zijn mineraliteit en merkbare zuren zorgen samen met de volle smaak van vatrijping ‘sur lie’ voor een mooie balans.

Dolcetto uit het Sant’Anna wijnareaal is fruitig, fris, vol en de 2021 is een wijn met veel expressie van de druifkarakteristieken. Ik denk dat deze wijn zeker nog wat blijven liggen. Zijn smaak eindigt met een leuke amandelachtige toets in de afdronk. Veel zuren en weinig tannine, en dat is trouwens normaal, vinden we in de Barbera 2020. Door de optimale rijpheid van de druiven springen de pruimenaroma’s uit het glas. Fruitig en verfrissend, krachtig maar fijn.

Langhe Nebbiolo laat het beste zien waar Amalia Cascina in Langa voor staat. Pure uiting van de fijne Piemontese variëteit door de vinificatie op inox tanks. Bosaardbeien en fijne tannine zijn de speerpunten van de 2020 jaargang die zowaar het jeugdige enthousiasme in al zijn zuiverheid weergeeft. De 2018 Barolo gemaakt van de opbrengst op de zanderige bodems heeft een evenwichtige structuur maar vind ik ook nu reeds elegant genoeg om al jong te drinken.

Complexe geuren van kersen, bloemen, bosbessen, zwarte bessen en zoete kruiden ontsnappen uit mijn glas Barolo Le Coste di Monforte 2018. De bodem van mergel en kalksteen heeft zeker zijn invloed op het aromaprofiel. De wat mindere jaargang is merkbaar in het mondgevoel maar doet verder weinig af van de warme, ronde smaak van deze wijn.

De zandsteen van de Fantini di Bussia bodem laat zich in de Barolo Bussia 2016 gewaarworden door de mooie en rijpe tannine. Ook de geuren van rood fruit, bramen en bloemen zijn te linken aan de invloed van de ondergrond. Fijne zuren en een allesomvattende smaak eindigen in een superlange afdronk waar ik even stil van ben. Mooi!

Een kwestie van tijd

Amalia Cascina in Langa staat misschien nog niet in uw lijstje van toppers. Maar dat is een kwestie van tijd. Daar zorgen de geproefde kwaliteit, de duidelijke visie van het management en de manier waarop hier wijn gemaakt wordt voor. En pure passie. Dat valt meteen op.

De gastvrijheid van wijndomein Amalia en het enthousiasme van het team ontdek je in de wijnen. Pure smaken die het de expressie van het ‘terroir’ en de karakteristieken van de druif weergeven, dat is wat dit wijnhuis kenmerkt. Meer dan een bezoek waard.

Wil je graag gratis en voor niets alle digitale content van Oenotopia ontvangen? Schrijf je dan in als ‘Free Willy’ op de homepagina van deze website.

Submit your response