Wijnen uit Baden

Meer dan de moeite waard!

Baden is een uniek wijnbouwgebied. Het gebied ligt zeer beschut tussen het Odenwald en het Zwarte Woud aan de ene kant en de Vogezen aan de andere kant, zodat dit de zonnigste en warmste regio van Duitsland is, met bijna mediterrane temperaturen. Baden is als wijnregio uit Duitsland niet echt bekend. Nochtans is dit een groot wijngebied, haast 300km lang van de Badische Bergstrasse in het Noorden tot de Bodensee in het Zuiden.

De streek is warmer en droger dan de andere Duitse wijngebieden en er worden mooie volle wijnen gemaakt. De verschillen tussen de subregio’s in Baden zijn wel enorm. Er is geen typische Badische stijl. Daarvoor zijn er te veel microklimaten en diverse bodemstructuren.

De Badische Bergstrasse is de kleinste subregio. Ondanks zijn naam is dit een vrijwel vlak gebied. De bodems bestaan er voornamelijk uit loess en leem. Kraichgau is als landschap vergelijkbaar en heeft als wijnstijl veel gemeen met de Pfalz. De warme zomers van de laatste jaren hebben geleid tot meer aanplant van blauwe druiven.

De wijngaarden van het gebied Ortenau liggen in een vallei. Wijnstokken groeien er vaak op zuidgerichte hellingen. De koude winden uit het Zwarte Woud zorgen voor verkoeling ’s nachts. Hier worden complexe rijpe Rieslings en Spätburgunders gemaakt op bodems met veel graniet. Het vormt in feite een overgang tussen Riesling wijngebieden en de diverse wijnen uit Zuid Duitsland.

De regio Breisgau ligt ten Noorden van de stad Freiburg en heeft wijngaarden in grote gebogen terrassen langs de Rijn op loess bodems. De steilere hellingen brengen goed gerijpte Rieslings en Spätburgunders voort met genoeg fraîcheur door de koelte op de hoogten ’s nachts. Er zijn zeer steile hellingen die als ‘Grosslage’ benoemd zijn.

Op bezoek bij Fritz Wassmer

Het hart van Baden en ook het meest bekende en warmste gebied is de Kaiserstuhl. De uitgedoofde vulkaan zorgt voor een bijzonder terroir van vulkanische gronden en loess. Men maakt er krachtige complexe wijnen die zeer goed kunnen verouderen. Het klimaat is er perfect voor Bourgondische druivenrassen. Niet ver daar vandaan ligt het Tuniberg gebied dat vroeger bij Kaiserstuhl hoorde. Tuniberg is echter niet van vulkanische origine maar heeft bodems van kalksteen en loess. Vaak worden er minder grote doch eerder alledaagse wijnen gemaakt door kleinere wijnboeren.

Nog meer naar het Zuiden ligt deelregio Markgräferland. Dit strekt zich uit van onder Freiburg tot Bazel. Het is een heel culinair gebied. De zomers zijn er warm maar het Zwarte Woud zorgt voor wat verkoeling. Er zijn veel leemgronden en echte grote terroirs zijn er haast niet te vinden. Dit gebied is bekend voor zijn Spätburgunders maar ook voor Gutedel (Chasselas). Die laatste geeft vaak commerciële drinkwijnen maar er zijn ook prachtige minerale exemplaren te vinden.

De meest zuidelijke wijnplek in Baden is de Bodensee. Dit vakantiegebied heeft een klimaat waarin druiven heel goed rijpen. De bodems zijn nogal vruchtbaar waardoor er veel fruitexpressie in de wijnen te vinden is maar wat minder aromatische complexiteit.

Wijndomeinen die topkwaliteit maken in Baden zijn o.a. Bernard Huber, Reiner Probst, Heinemann, Fritz Wassmer, Schloss Neuweier, Salwey en Heger maar er zijn er nog veel meer die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken en te proeven!

Submit your response