Wijn podcasts

Wijn podcasts zijn een nieuwe manier om over wijn te communiceren en luisteraars mee te nemen in de wondere wereld van wijn. Er zijn er steeds meer, wijn podcasts of ‘wine’ podcasts, en intussen is het ook niet meer zo nieuw als kanaal trouwens. Vele podcasts zijn in de taal van Shakespeare. Dat is enigszins te begrijpen want daar bereik je nu eenmaal het grootste publiek mee. Maar er zijn ook andere. Hierna een overzicht. Als je klikt op de naam ga je meteen naar de podcast pagina. En vergeet natuurlijk niet de Oenotopia podcast maar die kom je hierna vanzelf wel tegen al was het door de spreekwoordelijke knipoog in de beschrijving.

Jancis Robinson

Als je tv-documentaires maakt, blogt, boeken schrijft en radioprogramma’s animeert dan moet je natuurlijk ook een podcast lanceren. Op basis van wat wijngeïnteresseerden dus euh … interessant vinden, heeft Jancis haar nieuwe luisterverhalen gelanceerd. De eerste onderwerpen zijn best origineel want gaan over een charismatische ex-sommelier uit Zimbabwe en een rockmuzikant die van wijn houdt. Tante Jancis doet het weer.

Tim Elliot

Winecast heeft Tim Elliot zijn podcast over wijn genoemd. En Tim was er vroeg bij want zijn eerste podcast lanceerde hij al in 2004, over Zinfandel. Daarna volgden er nog 76 en die gingen over druiven, wijnstreken, wijnmakers en wijndomeinen. En in 2014 is hij er mee gestopt. “Maar wie is Tim Elliott eigenlijk?” Welnu, Tim is ‘wine marketeer’, ondernemer en adjunct professor in marketing. En ook wijn liefhebber en dat is een goede reden om een podcast te maken natuurlijk. Maar waar is Tim naar toe?

James Suckling

In 2019 is James Suckling eraan begonnen. Zuigen aan zijn microfoon deed hij zeker niet want intussen staan er al 30 podcasts over wijn op zijn naam. Heel vaak zijn de podcasts van James gebaseerd op een interview en ‘tasting’ met bekende wijnmensen. Maar ook oogstjaren en wijngebieden komen aan bod. Allemaal in een erg mooi Engels en soms doorspekt van enig Allo Allo gehalte als Franse wijnmensen aan het woord komen. “Thiz iz a very nize podcasd Zames. “

Susie & Peter

Susie en Peter zijn 2 Masters Of Wine, geen wijnprutsers dus. Niet alleen zijn ze getrouwd maar ze maken samen ook een wijnpodcast. Gezellig! Ze doen dat aan de hand van goedgezinde interviews met veel tips, advies over ‘food & wine pairing’ en een breed scala aan wijnonderwerpen. Sinds 2020 hebben ze al een hele lijst leuke episodes gemaakt die allemaal ingesproken zijn alsof ze recht uit een spannende wijnfilm komen. Wine pairing met Susie en Peter, nice!

Jason Wise

Dit is de directeur van Somm Films, het reportagekanaal van SommTV. Ze zijn ook op de wine podcast hype gesprongen en Jason is dus nu ook verantwoordelijk voor dit nieuwe kanaal. Op de website staat dat de wijn podcasts gaan over alles. Ja hoor. Even duidelijk is het als je het ‘Somm TV podcast’ noemt. Is het nu om te kijken of te luisteren? Maar goed, er staan er al 142 online met een lekker vettig Amerikaans accent. De laatste gaat over horror films & drinks. Good job Jason!

Antoine Pétrus

Met zo’n naam moet je toch iets met wijn doen! Antoine is naast zijn werk, in zijn vrije tijd dus, met wijn bezig en heeft zijn eigen podcast gelanceerd. Aha, … respect man … we weten wat dat is. En Antoine doet dat in het Frans, al 26 keer. Maar de titel van zijn podcast is Le Wine Makers Show. Zijn concept is gebaseerd op interviews met grote namen uit de wijnwereld. Daarnaast heeft hij nog andere digitale wijnkanalen en geeft hij wijnadvies. Chapeau Antoine avec Ze Winemakerz Zshow. Je suis fan!

Marc Walby

Hier is ‘m dan … the new kid on the block. Watte? Weer een Engelstalige wijnpodcast? Neen! Een wijnpodcast in het Nederlands. Altijd over de geschiedenis van wijn. Zoek eens even of je er nog zo een vindt. Geen? Tja, deze is uniek. Bam! Soms ernstig en soms niet al te serieus. Plezaaant. Maar wel met aandacht voor de historische details en een knipoog naar de moderne wijnwereld. En dat als hobby en onderdeel van het digitale wijnkanaal van Oenotopia, de gezelligste wijnclub van de lage landen. Als iedereen die nu nog massaal gaat delen dan gaat ‘m nog ergens geraken de Walby.  

Elizabeth Schneider

Wine for Normal People is het concept van Elisabeth Schneider. En ze heeft al 454 podcasts online gezet. Met meer dan 8 miljoen downloads. Hola, dit is wine podcast champions league level. Opgepast kleine podcast garnalen, hier is Elizabeth met een z. Vanuit een ruime ervaring in de wijn industrie deelt ze nu informatie over wijn en maakt ze wijnluisterverhalen sinds 2011. Erg toegankelijk en met een breed scala aan onderwerpen. Voor normale mensen dus. Oei.

Dennis van den Buijs

Aha … nog een Belg die wijn podcasts maakt. Tof! Dennis is radiomaker en een groot wijnliefhebber. Hij gaat in binnen- en buitenland wijnmensen bezoeken en maakt daar zeer professionele interviews mee. Goed opgebouwd en goed ingesproken. Sterk! Dennis is er mee gestart in 2018. Wijn + radio x liefhebber = Winecast. Ja, zo heet de podcast van Dennis. Huh? Was dat niet die van Tim Elliot? Ha ja maar die is er mee gestopt. Dennis van niet op de buis maar in je radio.

Zelda Molenaar en Manon de Boer

Dit is een nieuwe wijn podcast. Zelda en Manon zijn 2 Nederlandse wijnvrouwen die mensen willen meenemen in het belang van wijnmarketing voor hun wijnmerk en daarnaast ook tips willen delen over hoe je wijnkennis kan overbrengen. Zo zeggen ze het zelf. Nou moe, daar moeten we even over nadenken. Er staan al 16 afleveringen online en ze beloven alvast om elke aflevering een ander onderwerp te behandelen. Gelukkig! Wijnmarketing op z’n hup Holland hup’s!

Jancis, James, Susie, Peter, Elizabeth, Zelda, Manon en Jason zijn er professioneel mee bezig. Dennis eigenlijk ook. Tim, Antoine en Marc maken wijnpodcasts als hobby. Maar Tim is er mee gestopt. Antoine gaat nog een tijdje verder en Marc is er mee gestart. Er kan er maar een de beste zijn, niet? Volgens jou?

Submit your response