De natuur is mooi in de Moezel. Glooiende heuvels, steile rivieroevers, romantische stadjes, slingerende rivierbochten, historische vakwerkhuizen en stenige wijngaarden wisselen elkaar af in het oudste wijngebied van Duitsland. Rijk is de geschiedenis en gastvrij zijn de inwoners. Het imago van dit fantastische wijngebied is eindelijk weer goed. Wijnmakers weten hoe ze topwijnen moeten maken. Tijd dus om de steile hellingen langs de Moezel te beklimmen, de vriendelijkheid van de mensen te ervaren, de lokale gerechten te nuttigen, de vergezichten te bewonderen, de natuur op te snuiven, de resten van de geschiedenis te aanschouwen en de diepe smaken van de minerale wijnen te proeven.
Voor onze verkenning trekken we enkele dagen naar de Mittelmosel. Dat is de kern van de Moezel herkomstbenaming en ligt tussen de Koblenz in het noorden en voorbij Piesport naar het zuiden toe. Het stadje Traben Trarbach is zowat het hart van dit befaamde wijngebied en best leuk. Langs beide kanten van de oevers ontdek je pareltjes uit de Belle Epoque. In die tijd was Traben-Trarbach een van de belangrijkste handelscentra voor wijnen van heel Europa. Belangrijker zelfs dan Bordeaux. Uit die periode zijn er nog tal van ondergrondse kelders.
Wat verderop na enkele prachtige rivierbochten ligt Zeltingen-Rachtig waar de zoon van Hannah en Sebastian Selbach ons hartelijk begeleidt in de nieuwe vinotheek. Even later schuift vader Selbach aan. Op 2 procent na zijn alle wijngaarden met Riesling aangeplant. De andere druif is de Weissburgunder. Lage opbrengsten en fermentatie met natuurlijke gisten aan lage temperaturen zijn het recept voor grote kwaliteit bij Selbach-Oster. Volgende selectie staat voor ons op de proeftafel:
- Weissburgunder 2020: witte bloemen, wit fruit, romige smaak en frisse zuren, 14/20
- Riseling trocken 2021: typische geur, veel zuren, loepzuivere smaak, lange afdronk, 15/20
- Zeltinger alte reben Riesling 2020: vanille, wit en geel fruit, fijn zuur, concentratie, 16/20
- Weissburgunder reserve 2020: wit fruit, veel houtinvloed, mooi evenwicht, fris, 15/20
- Graacher Domprobst Riesling 2021: mooi rijp zelfs licht exotisch fruit, fijne frisse stijl 17/20
- Wehlener Sonnenuhr Riesling GG 2021: rijp van stijl door de zuid-oriëntatie, fraîcheur in balans met fruit, goede afdronk, 17/20
- Zeltinger Sonnenuhr alte reben Riesling GG feinherb 2021: herkenbare stijl met goed evenwicht tussen zuurtjes en restsuikertjes, 15/20
- Zeltinger Sonnenuhr Riesling kabinett 2020: appel een peer, restzoet, laag in nalcohol, frisse leuke zomerwijn, 14/20
- Wehlener Sonnenuhr Riesling spätlese 2021: amandel en rijpe appel, balans tusen zoet en zuur, zuiver als een diamant, lange afdronk, 18/20
- Graacher Domprobst Riesling Auslese 2018: mooie rijpe stijl die toch overduidelijk ‘cool climate’ is, prachtige diepgang en evenwicht, 17/20
- Zeltinger Sonnenuhr Riesling trockenbeerenauslese 2021: appelsienschil, nootjes, mandarijnen en veel abrikoos, laag alchohol, prachtige zuren en lange afdronk, 18/20
Het stadje Bernkastel-Kues is een van de meest geliefde plaatsen voor toeristen langs de Moezel. Schilderachtig is haar ligging tussen de beroemde wijngaarden. Hier zien we middeleeuwse vakwerkhuizen en een van de oudste stadspoorten, de Graacher poort. Spectaculaire uitzichten van op de eeuwenoude burcht Burg Landshut zijn ook populair. We rijden het toeristentreintje voorbij op zoek naar de juiste weg naar Markus Molitor.
Daar gaan we altijd binnen met veel respect. Als een van de beste wijnmakers uit Duitsland valt het op hoe gemakkelijk en gemoedelijk we welkom zijn. Hier ligt de lat altijd hoog, heel hoog. De perfectionistische workaholic maakt zo’n 80 verschillende wijnen. Elk terroir wordt apart gevinifieerd met zijn natuurlijke gisten in de zoektocht naar de zuiverste expressie van de wijngaard en zijn jaargang. En soms wordt de geldende regelgeving hiervoor aan de kant gezet. Aan de lange tafel worden deze wijnen beoordeeld:
- Wehlener Klosterberg Riesling kabinett 2020: fris wit fruit met een minerale toets in een klassieke stijl, 15/20
- Urziger Wurzgarten Riesling kabinett 2020: ronde kruidige ietwat warmere stijl met duidelijke invloed van de ‘rotschiefer’ bodem van deze zeer steile zuidgerichte helling, 16/20
- Saarzburger Rausch Riesling Spätlese trocken 2020: rijke frisse Riesling uit de Saar, zowat 60km verder, 15/20
- Saarzburger Rausch Riesling spätlese trocken 2017: petrolgeur, rijk en gastronomisch, veel diepgang maar toch koel van stijl, 17/20
- Kinheimer Hubertluslay Riesling auslese trocken 2020: zeer zuiver, gelaagd geurpallet, medium-bodied, 17/20
- Kinheimer Hubertuslay Riesling, 2018: duidelijke invloed van de jaargang want rijper en wat evolutie, pittig en iets hoger in alcohol, goed evenwicht, 16/20
- Bernkasteler Lay Riesling Auslese 2015: geconcentreerd, amandel, geel fruit en citrus, mooie evolutie maar nog veel potentieel, elegant, 18/20
- Erdener Treppchen Riesling 2015: rijp, geconcentreerd, zeer aromatisch, aardse geuren naast fruit en gedroogde kruiden, 19/20
- Einstern Pinot Noir 2018: mooi rood fruit, zuiver maar enkelvoudig, in balans, 13/20
- Brauneberger Klostergarten Pinot Noir 2016: bourgogne stijl met veel diepgang en complexiteit, finesse, 17/20
- Graacher Himmelreich Pinot Noir 2018: elegante fruitigheid, fumé-toets en potloodslijpsel, veel concentratie, ragfijne afdronk, 18/20
Wat verder naar het Zuiden stoppen we aan de adembenemende vergezichten van de Piesporter wijngaarden. Aan de voet van de steile rivierhelling verwelkomt de dame des huizes van wijnbedrijf Hain ons. Het bijhorende hotel is gesloten en volgende week vertrekken ze voor een korte vakantie. Het is dus wat rustiger nu. Al sinds de 17de eeuw maakt deze familie wijn op de steile gerenommeerde Piesporter Goldtröpfchen wijnberg. De basis is een zo goed mogelijke oogst en een minimale interventie in de wijnkelder. De te proeven wijnen geven ons een beeld van wat Hain te bieden heeft:
- Chardonnay 2011: mooie zuren, vol, licht mineraal, primaire aroma’s en kruidige toets, mooie lengte, 16/20
- Goldtröpfchen Riesling kabinett 2021: fris wit fruit, mondvullend en toch elegant, 15/20
- Goldtröpfchen Riesling 2021: wit fruit, mineraal, strak van stijl, fijne afdronk, 16/20
- Domherr Riesling 2021: krachtige geur en smaak, bloemen en wit fruit, romige smaak, 16/20
- Goldtröpfchen Riesling GG 2021: complexiteit, rijpe appel, fumé, beetje vuursteen, geconcentreerd, veel zuren in evenwicht met geconcentreerde smaak, 18/20
- Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2021: geslaagd evenwicht tussen restsuiker en zuur, fruitig, 14/20
- Goldtröpfchen Riesling spätlese 2021: nog wat gesloten, hints van rijpe peer en amandel, zeer fijn evenwicht tussen zoet en frisheid, lange afdronk, 17/20
- Domherr spätlese 2019: fruitig en kruidig, krachtige stijl, zuren houden restsuiker in evenwicht, 17/20
- Pinot Noir 2019: simpel rood fruit, groene tannines, hout domineert helaas, 11/20
Terug in Bernkastel-Kues staat Sofia Tnahisch van Weingut Wwe. Dr. Thanisch ons al op te wachten. We bewonderen het huis, de villa Thanisch moeten we blijkbaar zeggen, en de wereldberoemde ‘cru’ Bernkasteler Doctor. Al sedert 1636 maakt men hier steengoede wijn. En dat van vrouw op vrouw. Hier is alleen maar Riesling aangeplant en na een vriendelijk kruisverhoor verwijdert ze de kurken uit volgende flessen:
- Riesling trocken 2021: herkenbare fruitige Riesling stijl, zeer koel en fijn van smaak, 14/20
- Bernkastel-Kues Riesling alte reben 2021: wat meer concentratie, rond mondgevoel dat de hoge zuren gelukkig compenseert, 15/20
- Bernkasteler Graben Riesling 2021: wit fruit, mineraliteit, boter, vanille, goede balans in de smaak, 16/20
- Bernkasteler Graben Riesling 2016: abrikoos, mandarijn, petrol en wat caramel, kweepeer, complex, heerlijk fris, geconfijt fruit in de smaak, 18/20
- Riesling kabinett feinherb 2021: fijn wit fruit, sappig en fris, restsuiker valt niet op, interessante maaltijdbegeleider, 15/20
- Lay Riesling kabinett cuvée Christina 2021: gele appel, verleidelijke fruitigheid, mooie structuur door houtopvoeding, lekker zoetje, lange afdronk, 17/20
- Lay Riesling spätlese cuvée Christina 2020: rijpe stijl, ronde smaak, fris en fijne zoete zweem, 17/20
- Badstube Riesling auslese 2019: amancel, abrikoos, mandarijnenconfituur, witte bloesem, fris en edelzoet, 18/20
Een boogscheut verder ligt Brauneberg. Hier produceert Oliver Haag van wijndomein Fritz Haag wijnen die volgens hem zo puur mogelijk moeten zijn. Net als zijn vader Wilhelm. Internationaal bekend dus dat betekent veel volk in het moderne proeflokaal waar meerdere flessen geopend worden om ons te laten oordelen:
- Weissburgunder 2021: geen gemakkelijke jaargang, fris fruit maar licht van stijl waardoor zuren ietwat scherp zijn, 12/20
- Riesling trocken 2021: licht maar typisch aroma, eenvoudig doch goed gemaakt, 13/20
- Brauneberg Riesling 2021: koel, iets meer diepgang, goede vulling naast zuur, 14/20
- Brauneberger Juffer GG 2021: citrus, mineraliteit, wit fijn fruit, lange afdronk, potentieel, 17/20
- Kesten Paulinshofberg Riesling GG 2021: gele appel en peer, romigere stijl, zoute toets, top evenwicht, 17/20
- Juffer Sonnenuhr GG 2021: mooie concentratie, jeugdige stijl, primaire zuivere aroma’s, finesse, laten liggen, 18/20
- Brauneberg Riesling Tradition feinherb 2021: mooie ronde smaak als compensatie voor zuur, elegant, gastronomisch, 14/20
- Braunebreg Juffer feinherb 2021: florale toetsen, rijp wit steenfruit, ronde stijl met zuurbalans, zoetje nauwelijks merkbaar, mooi, 15/20
- Braunebreg Juffer Riesling kabinett 2021: aroma van spontane vergisting nog merkbaar, na veel walsen heerlijk riesling-typisch aroma, goed evenwicht, fijn zoetje, 14/20
- Braunebreg Juffer Riesling spätlese 2021: ‘full bodied’ en ‘very cool’, perfecte balans zoet-zuur, 17/20
- Braunebreg Juffer Sonnenuhr Riesling spätlese 2021: complex, witte bloemen, mandarijn, wit steenfruit, elegant, lange afdronk, 17/20
- Brauneberg Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese 2021: ragfijne geconcentreerde stijl, 17/20
- Brauneberg Juffer Sonnenuhr Riesling auslese 2012: evolutiegeuren, geconfuit fruit, kruidigheid, petrolgeur, super evenwicht, suikers al wat afgebouwd, waardfige afsluiter, 18/20
De tijd is vaak te kort om nog meer te proeven. Schloss Lieser kan je op zaterdag vrij bezoeken of anders een afspraak maken. In het Rieslinghaus te Bernkastel val je haast achterover van het aantal te proeven Moezelwijnen. Wil je een Joh. Jos. Prühm proeverij? Dat kan hier ook. We volgen terug de rivier en slingeren ons door met wijngaarden bezaaide bochten doorheen de Untermosel als plots Trier opduikt. Rijk is de geschiedenis van deze drieduizend jaren oude stad en dus is er heel wat te zien. Zin om nog wat te proeven en dat mag best van enig niveau zijn? Stap dan binnen in het Weinhaus waar je in de vinotheek, wijnhandel of in het restaurant zowat alles kan proeven wat deze regio te bieden heeft.
Leisteen bepaalt in de Moezel het karakter van de wijnen. De lokale klimatologische verschillen in wijngaarden geven elk een bijzonder temperament aan de wijnen. Opbrengsten, plukmomenten en wijnmaakmethodes sturen alles in een bepaalde stijl. Riesling is geen voor de hand liggende druif voor beginnende proevers. Maar het is een druif met immens veel mogelijkheden, magistraal veel verouderingspotentieel en een ongekende diepgang in zijn geuren en smaken. Mythisch zijn de bekende wijngaarden en bewonderingswaardig de wijnhuizen die van dit alles heuse wijnparels maken. Elk wijnliefhebber zou dit gebied dus moeten verkennen.