Sociando Mallet

Al vele jaren top-Bordeaux voor een normale prijs

In 1969 kocht Jean Gautreau met het geld dat hij verdiend had van zijn wijnhandel het Château Sociando Mallet in de gemeente Saint-Seurin-de Cadourne. Het domein in de Haut Médoc is dan in een erbarmelijke staat en de wijnstokken beslaan een schamele 5ha. Zijn eerste jaargang is al meteen goed en zijn tweede jaargang wordt zelfs groots genoemd. Vandaag telt het domein 83ha en zijn we vele jaargangen verder. Jean Gautreau is inmiddels 90 jaar en zijn dochter Sylvie heeft de leiding over het domein.

Sociando Mallet ligt vlakbij de Gironde en heeft dus voordeel van zijn gunstige invloed. In de zomer zorgt de rivier voor wat koelte en in de winter is de luchtvochtigheid soms een natuurlijke bescherming tegen stevige vorst. De bodem zit vol met kiezelstenen op een ondergrond van klei-kalksteen. De Cabernet Sauvignon wordt hier heel vaak mooi rijp. Naast deze druif vinden we nog de 2 andere klassiekers, Merlot en Cabernet Franc.  Sociando Mallet is een echte bewaarwijn. Gemaakt om pakweg 30 jaar te blijven liggen.

20 jaar geleden op bezoek bij Sociando Mallet en fan vanaf dan!

In zijn jeugd is deze wijn viriel en met de leeftijd wordt hij harmonieus. Steevast met een minerale toets. Tijdens de opstelling van het klassement van de grand cru classés is dit kasteel ten onrechte vergeten. Nochtans is de nabije buur, Château Calon-Ségur, wel geklasseerd tot 3ième grand cru classé. Het heeft Jean Gautreau niet belet om te gaan voor topkwaliteit. Meer nog, hij heeft altijd grote bewaarwijnen gemaakt aan een prijs die redelijk bleef. Zijn motto is dat zijn wijn gedronken moet worden en niet een belegging moet zijn.

We proefden met een tiental ervaren proevers 6 verschillende jaargangen en stelden vast dat je vooral veel geduld moet hebben om van deze prachtige Bordeaux te genieten. Vanaf de jaargang 2014 hebben de wijnen meer Merlot dan voorheen omdat net daarvoor enkele percelen Cabernet Sauvignon herplant werden en dus nog niet gebruikt zijn in de oogsten van de volgende jaren. De conclusie was eensgezind: de invloed van de jaargangen is duidelijk aanwezig en in de mooie jaren staat Sociando Mallet gelijk aan elegante bewaarwijnen voor een prijs die zowat drie keer lager is dan vergelijkbare grand cru classés.

2018: genereuze wijn waar het jonge fruit uit het glas springt. Mooi evenwicht en over 25 jaar drinkklaar.

2016: intense, rijke, fijne wijn in een subtiel evenwicht. Jong maar klaar om de volgende 30 jaar te rijpen tot een grootse wijn.

2014: krachtige, ernstige wijn die over ongeveer 15 jaar uw vleesgerechten perfect zal begeleiden.

2007: minerale mix van kruiden en veel rijp fruit. Klassieke Bordeaux die nu al drinkbaar is maar nog wat kan verder rijpen.

2000: volgens Robert Parker een afdronk van 40 seconden. Wij telden er 35 in deze fantastische elegante frisse medium-bodied wijn die nog verrassend jeugdig smaakt en nog kan blijven liggen.

1996: hemelse concentratie, boeiende geurcomplexiteit, super geëvolueerd in de Oenotopia-kelder en nu perfect op dronk en zowaar een hemels wijngenot.

Nog één tip: koop de goede jaargangen en laat vooral lang liggen voor een Bordelees wijnhoogtepunt!