Saint-Emilion Grands Crus Classés

Aula Vini – Vlaamse Wijngilde

Op zondag 13 november 2022 maakte de Association de Grands Crus Classés de Saint-Emilion haar opwachting in De Lozen Boer in Lochristi om een 250-tal leden en gasten van de Vlaamse Wijngilde te laten proeven van de twee meest recente jaargangen op de markt, zijnde de topjaren 2018 en 2019.

Twee Oenotopia-leden (Guido en Bert) en één partner (BOB) trokken met hoge verwachtingen over het water om de gezelligste wijnclub van de lage landen te vertegenwoordigen. In hun beste koeterwaals wisten ze met de wijnbouwers van gedachten te wisselen over hun wijnen en de verschillen tussen de twee gepresenteerde jaargangen.

Op basis van de proefnotities van de professioneel geproefde en uitgespuugde Merlootjes der 20 deelnemende domeinen is hier de top 3 van elk van beide proevers.

Guido van den Bogaert

Guido’s top 3:

“Volgens mij is algemeen gesproken de Saint-Emillion van 2019 beter dan die van 2018.”

#1 Château de Pressac

  • Druiven: 70% Merlot, 15% Cabernet Franc, 12% Cabernet Sauvignon en 2% Malbec (Noir de Pressac)
  • Oog: helder, ondoorzichtig purper
  • Neus: zwart fruit, hout, peper, tabak
  • Mond: krachtige wijn en heeft een complexe smaak van bosbessen, cassis, bramen. Zeer kruidig met peper, muskaat en kruidnagel. Rijpe tannine en een zoete finale. Lange afdronk dus is er met deze wijn een mooie toekomst beloofd.

#2 Château Petit Faurie de Souchard

  • Druiven: 80% Merlot en 20% Cabernet Franc
  • 2018: geur van bloemen, rood fruit zoals kersen, wat mineraliteit, kruidig
  • 2019: zacht en fris, rode kersen, pruimen en beetje aardbeien, kruidig
  • Beide jaargangen hadden een fruitige afdronk met een pittig karakter

#3 Château Sansonnet

2018

  • Druiven: 90% Merlot en 7%. Cabernet Franc, 3% Cabernet  Sauvignon
  • Oog: helder, purper, violet randje
  • Neus: zwart fruit zoals cassis, koffie, cacao en getoast brood
  • Mond: zachte aanzet, fris en elegant, zeer lekker fruit en een beetje mineraliteit

2019

  • Druiven: 85% Merlot en 8%. Cabernet Franc, 7% Cabernet Sauvignon
  • Oog: helder, robijnrode kleur
  • Neus: kersen en zwarte bessen, koffie, kruidig, bloemetjes
  • Mond: fijne tannine en een rijpe fruitsmaak, beetje mineraliteit, truffel en peper
Bert Cuypers

Bert’s top 3:

Een flinke scheut Cabernet Franc blijkt een constante in mijn top 3.”

#1 Château La Serre

  • Druiven: Merlot 80%, Cabernet Franc 20%
  • Beoordeling: purpere wijn, ceder, geconcentreerd fijn fruit, sappig en fris
  • 2018 nog complexer dan 2019

#2 Château Destieux

  • Druiven: Merlot 66%, Cabernet Franc 17%, Cabernet Sauvignon 17%
  • Beoordeling: gekleurde tranen, krachtig en complex, zijdezachte tannine, fruitig
  • 2019 toonde iets meer rijp fruit dan 2018

#3 Château Saint Georges Côte Pavie

  • Druiven: Merlot 80%, Cabernet Franc 20%
  • Beoordeling: donkere wijn, fijn zwart fruit, fluweelzachte tannines, krachtig en toch fris

“Eervolle vermeldingen buiten de top 3 geven we nog aan Château Villemaurine, Château La Fleur Morange en Château Dassault. En voor al onze vrienden van Oenotopia zijn nog meer notities en informatie beschikbaar. Dit was een ideale gelegenheid om een ruime selectie grand crus classés van Saint-Emilion te degusteren en we hebben er dan ook met volle teugen van genoten. En bedankt ook aan BOB!”

Guido & Bert

Submit your response