Het nieuwe Oenotopia proefseizoen 2023-2024

En dat is reeds het 20ste!

Betalende leden van Oenotopia kunnen zoals altijd deelnemen aan de proefsessies. Onder het motto ‘Iedereen kan wijn proeven’ combineren we didactische wijninformatie aan gezelligheid en proeftechniek. Graag wijn proeven en er iets over bij willen leren is voldoende om voor een betalend lidmaatschap te kiezen.

Dit seizoen is een speciaal seizoen. We vieren namelijk ons 20-jarig bestaan! Dat moet gevierd worden en daarom sluiten we het seizoen af met een ‘special’. Deze is, zoals altijd bij het jaarlijkse diner en de wijnreis, extra buiten programma. Daar volgt dus een aparte inschrijving voor.

Het nieuwe Oenotopia proefseizoen is andermaal divers en gaat over zowel over streken, landen, druivenrassen als wijnstijlen. Gegarandeerd proefplezier en zeker veel waardevolle informatie.  

Dit zijn de data en onderwerpen van het Oenotopia seizoen 2023-2024:

23/09/2023: Californië

14/10/2023: Edele druivenrassen en de temperatuur van wijn

18/11/2023: Champagne

24/02/2024: Côt (Malbec)

23/03/2024: Vulkanische wijnen

27/04/2024: Côte Chalonnaise

& 25/05/2024: 20 jaar Oenotopia (extra buiten programma_details en inschrijvingsvoorwaarden volgen)

De geschiedenis van Californië is nauw verbonden met die van de Europese kolonisten. Anders dan in de ‘oude’ wijnwereld heeft de vrijheid in wetgeving gezorgd voor een boeiende ontwikkeling van de wijnen aldaar. Vandaag zoekt men naar terroirexpressie en grijpt men terug naar wat aan deze kant van de oceaan vaak het verschil maakt in kwaliteit.

Er zijn in rood als wit een aantal edele druivenrassen. We ontdekken waarom en welke dat zijn. Dat doen we al proevend maar tegelijk doen we een vergelijkende test om het effect van temperatuur op wijn proeven vast te stellen. Als alles goed gaat in samenwerking met Qelviq, your personal sommelier.

Zeg niet zomaar Champagne tegen Champagne. Er is gerijpte Champagne, oxidatieve Champagne, fijne Champagne, fruitige Champagne, vineuze Champagne, minerale Champagne, krachtige Champagne, eenvoudige Champagne, originele Champagne en zeldzame Champagne. Vergelijkend proeven doet je kennis over deze godendrank bruisen.

Côt of Malbec. Frankrijk of Argentinië. Ja, maar zo simpel is het niet. We ontleden de karakteristieken van deze druif, proeven de verschillen in herkomst, smaken de typiciteiten van de druif en de bijzonderheden van de wijnmaker. En we kijken uiteraard wat verder dan Cahors en Mendoza.

Er zijn haast evenveel wijngebieden met vulkanische wijnen als er actieve- en niet-meer-actieve vulkanen zijn. Maar wat zijn dan eigenlijk vulkanische wijnen? En heeft die vulkaan een invloed op geur en smaak. We gaan het proeven en zoeken doorheen de wijnwereld naar diverse voorbeelden van vulkanische wijnen. Dat wordt een ‘hot tasting’, neen?

Tijd voor klassiekers. Niet uit de bijna onbetaalbare Côte de Beaune maar enkele kilometers zuidwaarts waar heerlijke en iets meer betaalbare Bourgondische wijnen te vinden zijn. In de Côte Chalonnaise. Veelal van Pinot Noir en Chardonnay. Vooral van wijnboeren die met hart en ziel de best mogelijke wijnen maken. En Marc weet die te vinden.

Zin gekregen om mee te proeven? Check de homepage van de Oenotopia website voor de verschillende deelname mogelijkheden. Enkele glazen en uw gezellige interesse volstaan. Proeven doen we in Berchem (Antwerpen) en als deelnemer krijg je op voorhand alle praktische details en extra informatie.

Iedereen kan wijn proeven! Jij ook. Ik hoop je dus te zien om samen wijn te kunnen ontdekken bij Oenotopia, de gezelligste wijnclub van de lage landen.

Submit your response