Het huwelijk tussen Champagne en kaas

Bron: persbericht Bureau du Champagne Benelux 8 maart 2022

Tom Ieven, beste sommelier van België 2018-19, behaalde in 2021 de titel van Weinakademiker in Oostenrijk. Voor zijn thesis deed hij onderzoek naar “Het huwelijk tussen Champagne en kaas”. Hieronder worden zijn conclusies gepresenteerd en krijg je tips & tricks voor een culinaire kaas- en Champagneavond. 

Waarom Champagne en kaas?

Champagne is een fantastische wijn die vaak te weinig tijdens de maaltijd gedronken wordt. Nochtans is Champagne de ideale begeleider voor veel gerechten. Zijn verfrissende parel, hoge aciditeit en complexe aroma’s maken van Champagne een heel interessante partner. Zo ook bij kaas. Aangezien er weinig informatie over deze combinatie te vinden was, zette Tom hieromtrent zijn onderzoek op. 

Past Champagne bij kaas? Ja.
Is Champagne lekker bij alle kazen? Nee, dat niet.

Maar voor elke Champagne-stijl werden meerdere combinaties met kaas gevonden. Hetzelfde kon hij ook andersom stellen: voor elk type kaas vond hij een stijl van Champagne die erbij paste. Er zou dus gesteld kunnen worden dat Champagne de ideale partner is voor kaas. Maar dit is te veralgemenend aangezien dit niet het geval is voor alle kazen. Te pikante en scherpe kazen, zoals pittige blauwe kazen en oude geitenkazen, passen bijvoorbeeld helemaal niet bij Champagne. Toch is het zeker mogelijk om een gevarieerde kaasplank voor te stellen met verschillende Champagnes.

Submit your response