GRAHAM’SPIRATIONS PORT & WOOD

Persbericht Alice Bown 29 maart 2022

Een ode aan de houten vaten van de Graham’s Tawny Ports door patissier Joost Arijs en houtbewerkster Patsy Delarue.

Graham’s Port bracht ode aan het hout dat in het rijpingsproces van de tawny-stijl een grote rol speelt. In het atelier van houtbewerkster Petit Patsy te Roeselare werd dinsdagnamiddag een inspiratiesessie georganiseerd. Hout verdient een extra aandachtspunt in de productie van porto. De aroma’s uit deze houtgerijpte wijnen zijn bovendien een perfecte fit met desserts. Joost Arijs, beste chocolatier van België en Graham’s Ambassador, creëerde speciaal voor deze gelegenheid dessert-pairings rond de smaken van de Graham’s Tawny Ports.

Graham’s, het porto-merk, heeft als leuze : “Crafting one of life’s great traditions”. In hun voortdurende streven naar uitmuntendheid combineert Graham’s het beste van traditie met innovatie. Dit willen we samen met Joost en Patsy, twee Belgische ambachtsmensen, in de verf zetten.– Isabel Monteiro Market Manager

Graham’s Aged Tawny Ports 
 Graham’s, het porto-merk, staat bekend om zijn excellente Tawny Ports. De Tawny Port rijpt in eiken vaten in de kelders van de Graham’s Lodge in het hartje van Porto. Hierdoor ontstaat de notige karamelsmaak die onze smaakpapillen verovert. Eeuwenlang houden ze deze traditie al in stand. Om deze buitengewone tawny-stijl te producteren worden vakmanschap en toewijding van generatie op generatie doorgegeven in de vorm van drie unieke kunsten: de kunst van het blenden, de kunst van het kuipen en de kunst van de houtopvoeding. Daardoor hebben alle Tawny Ports van Graham’s complexe smaken en aroma’s van noten, honing en vijgen. Om de kwaliteit te garanderen, worden de druiven zorgvuldig geselecteerd uit Graham’s vier spectaculaire Quinta’s in de Douro-vallei. Daarna rijpen ze verder in de eiken vaten in de 1890 Lodge in Vila Nova de Gaia.  Petit Patsy haar eerbetoon aan de kuipers uit Porto
 Patsy Delarue is een ambachtsvrouw met passie voor hout, duurzaamheid en authentieke materialen. Dit lag aan de basis om haar eigen houtatelier in haar tuin te bouwen. “Ecologie en duurzaamheid zijn voor mij heel belangrijk. Ik gebruik uitsluitend erkend hout uit België en Bourgondië. Het voordeel van lokaal hout is de afwezigheid van transport pesticiden”, zegt Patsy. Je kan bij Patsy terecht voor workshops om je eigen plank te ontwerpen. Speciaal voor deze namiddag liet ze het logo van Graham’s in de planken graveren.  

Kuiper herstelt een porto-vat van Symington Family Estates

Hiermee brengt Patsy ode aan de kuipers van het porto-huis. Graham’s is het enige Portbedrijf dat nog een eigen team van kuipers in dienst heeft. Terwijl de kuipers dagelijks door de lodge lopen, geven ze elk vat een lichte aanraking met een houten hamer. Hun gehoor is getraind om het geluid van vaten met een lek op te merken, wat trouwens quasi nooit voorkomt: de overgrote meerderheid van de vaten is tussen de 75 en 100 jaar oud. Graham’s team van zeven kuipers wordt geleid door Master Cooper Sr. Emílio Oliveira, die meer dan 50 jaar ervaring heeft in de kuiperij van de familie Symington. Het is de verantwoordelijkheid van zijn team om elk vat in de lodge te onderhouden en te repareren. Hun expertise als kuipers is van fundamenteel belang voor de productie van de beste Aged Tawny Ports.
Bij het restaureren van een vat wordt elke duig genummerd zodat het vat in de oorspronkelijke volgorde weer in elkaar kan worden gezet. Er worden geen spijkers gebruikt: alleen de buitenste metalen hoepels houden het vat bij elkaar. Eenmaal gerepareerd, wordt het doorgewinterde vat teruggebracht naar de lodge om de volgende partij Aged Tawny Port te bewaren.

Joost Arijs en zijn dessert-pairings met Graham’s Tawnies

Sinds 2011 heeft Joost Arijs zijn vaste stek in de Vlaanderenstraat in Gent. Alles draait om de puurheid van de ingrediënten en verfijnde smaken en texturen, net zoals bij Graham’s. In 2013 werd hij door Gault & Millau uitgeroepen tot ‘Beste patissier van België’ en in 2019 tot ‘Beste chocolatier van Vlaanderen’. Voor deze speciale namiddag creëerde hij dessert-pairings rond de smaken van Tawny Port. “Ik leerde de porto’s van Graham’s beter kennen tijdens mijn reis in augustus 2021 naar de Douro-vallei. De missie van Graham’s om wijnen van de hoogst mogelijke kwaliteit te maken, kon ik daar aan de levende lijve ondervinden. Ik heb het voorrecht om op deze namiddag enkele uitzonderlijke pairings aan een selecte groep voor te stellen”, vertelt Joost.