NEBBIOLO

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

Nebbiolo is de beroemde druif uit Piemonte. Hij knopt vroeg en rijpt laat. In de tusentijd ontwikkelt hij mooie aroma’s die bekend zijn van de Barolo en de Barbaresco wijnen. Aromatische complexiteit is dan ook het handelsmerk van deze druif.

De beste resultaten met deze druif krijg je op kalkrijke gronden. Nebbiolo is gevoelig aan mutaties en daarom kennen we vandaag al 3 verschillende klonen: de Lampia, de Michet en de Rosé. De tweede zou de beste zijn.

Kenmerkend zijn de relatief hoge zuren en tannines en ook het alcoholgehalte is vaak hoog. De druif geeft niet zo veel kleur. Typische aroma’s zijn kers, roos, leder, anijs en aardse geuren.

Zuren              ****

Body                ***

Alcohol           ****

Bewaren         *****

Deze druif word took verbouwd in de USA, Australië en Argentinië.