GRENACHE

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

In het Spaanse koninkrijk van Aragon in Spanje werd deze blauwe druif al gebruikt. Vanuit Spanje vond ze haar weg naar Frankrijk. Ze wordt vaak geblend met andere druiven die meer kleur en structuur hebben. De Grenache rijpt laat en ze geeft meestal niet zoveel kleur.

In Spanje heet deze druif Garnacha en in Sardinië is het Cannonau. Wijnen van de Grenache smaken vaak erg fruitig en rijk met veel alcohol en een gemiddelde zuurtegraad. Grenache wijnen kan je meestal niet lang bewaren. Ze wordt gebruikt voor een groot deel van de roséwijnen.

Grenache heeft iets rustieks met geuren van gestoofde aardbeien, gegrilde pruimen, leder, gedroogde kruiden en bloedappelsien.

Tannine           ***

Zuren              **

Body                ***

Alcohol           ****

Bewaren         *

Je vindt deze druif in Frankrijk, Spanje, Italië, USA en Noord-Afrika. De bekendste wijnen zijn de wijnen uit de Priorato en de Cannonau di Sardegna. In de Rioja wordt Grenache vaak gebruikt in een blend net als in de Franse Zuidelijke Rhônevallei.