CARMENERE

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

Dit is de mama of de papa van de Cabernet Franc, met zijn hele donkere schillen, en rijpt later dan de Cabernet Sauvignon. Veel zon kan dus geen kwaad. Op volle rijpheid geeft deze druif concentratie en rijkheid maar hij wordt vaak verwisseld met de Merlot. In Bordeaux komt hij steeds minder voor en in Chili des te meer.

Wijnen van deze druif zijn doorgaans diep gekleurd en ‘full bodied’. De aroma’s doen denken aan framboos, paprika, zwarte pruimen en vanille. In Chili vind je een wijnstijl die Carmenère met optimale rijpheid gebruikt en nog kruidig van karakter is maar ook een stijl op basis van overrijpe druiven waarin het teerachtige en zeer rijpe fruit overheerst.

Tannine           ***

Zuren              ****

Body                ****

Alcohol            ****

Bewaren         ***

De meest bekende wijnen op basis van Carmenère vind je in Maipo Valley, Chili.