CARIGNAN

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

Carignan is hoog in alles … behalve in finesse en charme. Deze druif wordt dus vaak geblend om zijn strenge karakter wat af te zwakken en gebruik te maken van zijn structuur door de prominente zuren, tannine en kleur. Vandaar dat de opbrengst van oude wijnstokken beter geschikt is om als monocépage te gebruiken. In de Languedoc wordt vaak de macération carbonique toegepast om de bitterheid van zijn tannine af te zwakken.

Het is een moeilijk rijp te krijgen druif dus als het niet heel warm is dan mag je het vergeten. Hij is buiten Frnakrijk ook te vinden in Spanje waar hij Carinena of Mazuelo wordt genoemd. Geuren zijn te associeren met gedroogde veenbessen, framboos, tabakbladeren, specerijen en gerookt vlees.

Tannine           *****

Zuren              *****

Body                ****

Alcohol            ****

Bewaren         ***

Buiten Frankrijk en Spanje tref je deze druif ook aan in Italië, USA  en Noord-Afrika.