CABERNET FRANC

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

Wie kent deze druif niet die op de rechteroever in Bordeaux meer aangeplant is dan de Cabernet Sauvignon. Ook in de Loire is dit een hele belangrijke druif. De opbrengsten zijn doorgaans hoger dan de Cabernet Sauvignon en deze druif is al in gebruik sinds de 18de eeuw, als het al niet vroeger is.

Ten opzichte van zijn Sauvignon broertje of zusje, heeft deze druif wat minder body en ook wat minder finesse. Cabernet Franc moet het hebben van zijn krokante fruitige aroma’s en smaken en is iets hoger in zuren.  Lichter van kleur ook met iets minder uitgesproken tannine.

De typische geuren zijn aardbei, framboos, paprika, gravel en chilipeper.

Tannine           ***

Zuren              *****

Body                ***

Alcohol            ***

Bewaren         ***

Buiten Bordeaux en de Loire vind je nog uitstekende wijnen op basis van Cabernet Franc in Noord-Italië, Washington, Canada, Spanje, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika.