BARBERA

Wijn wordt gemaakt van druiven. Het is dus leuk om af en toe stil te staan bij de karakteristieken van druiven. Dat doen we graag door middel van een korte beschrijving in de Oenotopia druivelaar.

In het Noorden van Italië vind je heel wat Barbera. Deze druif rijpt relatief laat maar altijd wat vroeger dan zijn buur Nebbiolo. Deze druif heeft een natuurlijk hoog gehalte aan zuren. Wat dus interessant is in warme klimaten.

Op de kleigronden van Asti en Monferrato worden de beste wijnen gemaakt van deze druif. De wijnen hebben doorgaans een diepe robijnrode kleur en in de smaak merk je veel zuren maar relatief lage tannine. Bij het ruiken denk je aan krieken, zoethout, zwarte bessen, gedroogde kruiden en zwarte peper.

Tannine           **

Zuren              *****

Body                ****

Alcohol            ***

Bewaren         **

Buiten Piemonte vind je deze druif nog in andere delen van Italië maar ook in Australië, Argentinië en Californië.