Medoc 2018, een mooi wijnjaar?  

Bordeaux 2018 staat geboekt als een groot wijnjaar. In de lente van dat jaar zou je dat niet gezegd hebben temidden van regen- en hagelbuien. Met man en macht beschermde men voorts de niet beschadigde wijnstokken tegen schimmelziekten. Harenkrabbend vroegen wijnboeren zich toen af of het nog erger kon en, vooral, of ze ooit rijpe druiven zouden plukken. Midden juli brak plots de zon door. Eerst enigszins aarzelend maar in augustus en september bouwden de suikers zich naar hartelust op in de druiven.

Die zomer was het begin van een reeks met hittegolven al was in 2018 het grondwaterpeil geen probleem. In de druiven verdampte wel veel van het vocht waardoor er haast overal in Bordeaux volrijpe druiven werden geoogst. Tijdens die oogst bleef het warm en wijnproducenten dachten na over nog langere rijping met het risico op een teveel aan alcohol. Ook de laatrijpende ‘terroirs’ brachten sappige rijpe druiven voort. De beste wijnmakers plukten op het optimale moment in functie van de wijnstijl die ze beoogden.

Wijnjaar 2018 was door zijn rijkheid eerder een topjaar voor rood dan wit. Laag in opbrengst, dat wel. Want door de helse weersomstandigheden van het voorjaar was een deel verloren gegaan. De rest heeft ons zeer mooie wijnen opgeleverd. Vijf jaar later is het tijd om al eens te proeven van die rode wijnen. Te beginnen met de Medoc. In de Oenotopia kelder liggen enkele fraaie exemplaren. Misschien nog niet op dronk of wel? De Coravin brengt redding.

Vijf cuvées van de linkeroever verliezen een glaasje van hun inhoud met dank aan het Coravin systeem. De speciale naald van dit prachtige wijngadget glijdt doorheen de kurk waarna je wijn kan inschenken. Die wijn wordt vervangen door argongas, een inert gas dat je wijn zelfs voor jaren verder goed houdt. Het vormt namelijk een barrière waardoor er geen oxidatie kan optreden. Eens de naald verwijderd, zet de kurk weer uit en neemt zijn normale vorm weer in. Klaar om verder te bewaren.

Dit zijn de 5 wijnen waarmee we Medoc 2018 tussentijds evalueren.

Château Cos Labory, Saint-Estèphe, 5ième grand cru classé, 2018

54% Cabernet Sauvignon, 38% Merlot, 8% Petit Verdot

Een klein beetje evolutie aan de randen van het wijnoppervlak maar merendeels erg diep donkerrood van kleur. Mooie lange tranen en veel schittering in het glas. Fruitige geuren van cassis en tomatenblad. Na walsen aroma-impressies van koffie, zwarte bessen, leder en pruimen. Bij het drinken merken we een frisse aanzet gevolgd door smaken van kruiden en zwart fruit. De alcohol is in balans en de tannines zijn duidelijk merkbaar aanwezig doch fijn genoeg van stijl. Lang van afdronk, waaw. Dit is een volrijpe, houtgelagerde, geconcentreerde wijn die nogal klassiek gemaakt is, dus wat streng in zijn jeugd. Dat merk je met name aan de tannines en de hoge zuren. Gelukkig biedt het sappige mooie fruit het nodige evenwicht. Hij heeft nog enkele jaartjes nodig om open te bloeien als de jeugdige ruwheid heeft plaatsgemaakt voor uitgebalanceerd drinkplezier.

“Ruwe edelman met grote toekomst”

Château Léoville Barton, Saint-Julien, 2ième grand cru classé, 2018

74% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot

Briljant is de oppervlakte van deze wijn. Intens en jong van kleur. Hij ruikt naar bosvruchtenconfituur, gegrilde rode paprika en een sigarenkistje. Met meer zuurstof in het glas bemerken we iets dat doet denken aan zoethout en rijpe braambessen. Veel zuren en sappig fruit met mooie tannines is wat we vervolgens proeven. De structuur van deze wijn is nog zeer gefaseerd waardoor als het ware alles in stapjes voorbijkomt in de mond. Maar je proeft elegantie in het fruit, rijpheid in de tannines, toekomst in de zuren en grootsheid in de lange afdronk. Hier heeft de zon mooie rijpe druiven opgeleverd die de wijnmaker met veel liefde en respect heeft behandeld. Leg deze fles met evenveel liefde in een koele wijnkelder en doe ‘m met respect binnen 10 jaar open om ervan te genieten.

“Elegante jongedame met veel aanbidders”

Château Siran, Margaux, 2018

45% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 11% Petit Verdot

Donker granaat is de kleur in het glas van deze wijn met licht gekleurde tranen. Zwarte bessen en koffie zijn de eerste dingen die je ruikt. Walsen geeft nog extra geuren vrij van potloodslijpsel, varens en frambozencoulis. In de mond is dit meteen mondvullend, fris met een smaak van zwarte bessenjam en zwarte thee echter wat gedomineerd door de goede tannines. Aciditeit is er genoeg en maar goed ook om de alcohol in deze wijn wat te temperen. Dit heeft duidelijk nog wat tijd nodig. Minstens 5 jaar, zou ik zeggen. Veelbelovend is hij wel, deze wijn, want het fruit is heel fijn en je merkt naast de intensiteit ook de complexiteit van deze wijn. Ook in de afdronk. Als je nu al dat knisperende fijne fruit wil proeven dan giet deze wijn in een grote brede karaf en geef ‘m een paar uurtjes de tijd om zich klaar te maken voor jouw drinkplezier. Of laat ‘m zachtjes verder rijpen.

“Karaktervolle artieste met charme”

Château Cantemerle, Haut-Médoc, 5ième grand cru classé, 2018

67% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 7% Cabernet Franc, 6% Petit Verdot

Granaatkleurige wijn die medium intens van kleur is. Aardbeien, pruimen en bosbessen in de neus. Uitvoerig walsen en extra concentratie doen me nog geuren als die van rode neusjes en vanille noteren. Maar deze aroma’s evolueren enorm in het glas. Pakweg 5 minuten later ruiken we dingen als bloemen, rabarber met chocoladesaus en iets aards. Een frisse wijn met rijpe tannine en heerlijk fruit is wat je dan proeft. Nu al perfect genietbaar en binnen een jaartje of twee perfect op dronk. Dit is een fruitige, fijne en duidelijk minder strenge Bordeaux. Erg lekker en ook zeer mooi gestructureerde wijn. Hier heeft het rode en zwarte rijpe elegante fruit samen met de ‘fraîcheur’ de bovenhand op de tannines die in de finale wel even komen vertellen dat ze de boel meer dan rechthouden. De afdronk is gemiddeld lang.

“Soepele verleider met edele trekjes”

Château Couhins, Pessac-Léognan, 2018

44% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, Cabernet Franc, Petiot Verdot

Intens paars is deze wijn van kleur en hij heeft een blinkende spiegel. Cassis springt als geur meteen uit het glas en misschien ook iets van rode kersen. Walsen helpt want ik ruik ook tabak, natte boombladeren, vijgen, gerookt vlees en grafiet. Boeiend want het is een plezier om aan dit glas te blijven snuffelen. In de mond valt de ‘body’ meteen op die ondersteund is door goede zuren en rijpe tannines. Dit is een vlezige wijn die je nu al kan drinken als hij even in een brede karaf is gepasseerd. Het fruit smaakt niet alleen vol maar valt op door zijn finesse. Zoiets als jam die je zelf maakt in plaats van een goedkoop potje uit de discounter. Proevend en analyserend stel je vast dat alles in evenwicht is. Tot in de verleidelijke afdronk.

“Breedgeschouderde balletdanser met passie”

Vijf verschillende wijnen, uit Medoc en van dezelfde jaargang. Gemeenschappelijk zijn de rijpheid en finesse van het fruit, de zachtheid van de tannines, ook al zijn ze nog prominent aanwezig, en de balans met de zuren. Verschillend ook in evolutie. Bordeaux 2018 is inderdaad een heel mooi wijnjaar als we afgaan op de geproefde wijnen uit de Medoc. Over vijf jaar nog eens proeven? Hopelijk werkt de Coravin dan nog. En liggen de flessen nog in de kelder.

Submit your response