Europa voert niet bijster veel wijn in uit de USA maar omgekeerd vloeit er voor bijna 8 miljard Euro wijn, Champagne en versterkte drank uit de Europese Unie naar Trump’s land. Frankrijk neemt daarvan de helft voor zijn rekening. En daar, maar ook elders in de Europese wijnsector, zijn de omzetten recent al enorm gedaald. Deze extra klap kan voor sommige wijnbedrijven dus fataal zijn. Italië staat in waarde op de tweede plaats maar in aantal flessen bovenaan. Ook andere wijnlanden zien de bui al hangen en knijpen we wijnbillen al dicht.
In 2024 exporteerde Spanje wijn ter waarde van €334,8 miljoen naar de Verenigde Staten, wat 10,9% van de totale Spaanse wijnexport vertegenwoordigde. Daarnaast exporteerde Spanje voor €40 miljoen aan likeuren en andere alcoholische dranken naar de VS. De export naar de Verenigde Staten, in Franse alcoholische dranken, steeg in 2024 met 5% tot 3,8 miljard euro. Deze stijging wordt deels toegeschreven aan herbevoorrading en voorzorgsaankopen uit angst voor nieuwe Amerikaanse tarieven op Franse wijn. Alleen al de Champagne-regio verkoopt op jaarbasis zo’n 32 miljoen flessen over de grote plas.
Het impulsieve staatshoofd van de USA reageert met zijn importheffingen op het zogezegde handelsdeficiet met Europa. En daarbij vergeet hij voor het gemak de digitale diensten die de USA aan Europa verkoopt mee te rekenen. Ook Canada voert eenzelfde gevecht met de MAGA-man. Drinken wij binnenkort meer Canadese wijn en gaan zij naast Franse klassiekers ook wijnen van bij ons ontdekken? Of gaan we meer Chinees drinken? Laat ons misschien meer Europees denken.
In ieder geval is de situatie zorgwekkend aan deze kant van de oceaan. De voorraden bij handelaars als bij vele wijnhuizen zijn hoog. Klanten kopen beduidend minder wijn. Als de US-markt wegvalt dan dalen de prijzen hier misschien. De wijn moet immers verkocht worden. Maar te grote voorraden, die bij handelaars nog kunnen stijgen door afnameverplichtingen, en dumpverkopen aan te lage marges legt zware druk op de bedrijfsresultaten. Het is vechten voor de aandacht van de consument en ook vechten voor een wijnplek op de restauranttafel. Lagere prijzen lossen niet alles op en er moet nog geïnvesteerd worden ook.
Af te wachten is of de consument bij lagere prijzen wel meer wijn koopt. De trends wijzen iets anders uit. Slechte oogstresultaten en bijgevolg lage opbrengsten in 2024 doen de stocks niet verder exploderen. Maar geld in het laatje is nodig om de steeds stijgende kosten te betalen. Het zijn moeilijke tijden voor de wijnsector. Laat ons dus helpen als wijnliefhebber en een flesje meer kraken of wat meer wijn inkopen. Ik heb net 14 flessen Italiaanse wijn besteld en ontkurk meteen wat Franse bubbels. Morgen drink ik een Spanjaard. Mijn Amerikaanse whisky’s heb ik al door de gootsteen gekapt.
Bronnen: Reuters, MarketScreener, AP News
Kijk hier voor cijfers over de internationale wijnmarkt.