Lang, heel lang geleden werd wijn verhandeld in houten vaten. Flessen waren nog niet overal voorhanden en transportmiddelen waren beperkt. Je kent zeker de beelden uit Franse films met wijnvaten op een grote paardenkar. Denk ook maar aan de boten op rivieren zoals bijvoorbeeld de Douro die grote vaten wijn, of porto in dit geval, vervoerden. Waar is de tijd dat er gigantisch veel vaten wijn met de trein uit Rioja naar Bordeaux spoorden? Of uit de haven van Bordeaux naar het Verenigd Koninkrijk voeren? Iets van vroeger dus of toch van vandaag? Moeten we meer wijn in bulk vervoeren voor een groenere wijnwereld?
Bulkwijnen
Vandaag krijgen inox tanks om wijn in bulk te verschepen extra aandacht. Beter grote hoeveelheden vervoeren en ter plaatse bottelen is het idee. Op zich geen slechte gedachte want alle wijnen, met uitzondering van schuimwijnen gemaakt met een tweede gisting op fles, verblijven in een groot vat of grote tank voordat ze gebotteld worden. Supermarktketens maken er al jaren gebruik van om wijnen onder een eigen bedacht merk te verkopen. Hetzelfde geldt voor hotel- en restaurantketens. Lokale merkenbouwers of handelaars hebben de mogelijkheden ook al lang geleden ontdekt. Een nieuwe techniek is de ‘flextank’. Dat is een container waarin men een of meerdere speciale plastic zakken gevuld met wijn plaatst.
Er bestaat zelfs een aparte wereldwijde handelsbeurs voor bulkwijnen: De World Bulk Wine Exhibition in Amsterdam. De volgende, en reeds zeventiende, editie is gepland op 24 en 25 november 2025. Op de website lees je dat reeds 30% van het wereldwijde geproduceerde volume wijn in bulk verhandeld wordt. Wellicht is de grote uitdaging het imago van bulkwijn. Goedkoop is de meest gehoorde associatie. En is de uitdaging dus om meer ‘premium’ wijnen in bulk te verhandelen. Duurzaamheidsoverwegingen gaan hier nu zeker een handje bij toesteken. De International Bulk Wine Competition (IBWC) geeft ook aandacht aan de kwaliteit van bulkwijnen. Haar jury van experts deelt zowel voor wijn als spirits de ‘grand golden’, ‘golden’ als ‘silver’ medailles uit. Kan je zolang niet wachten? Dan kan je op 29 en 30 juli volgend jaar reeds naar de International Bulk Wine & Spirits Show in San Francisco.
Grote jongens
Bulkwijnen vervoeren vanuit de USA is goedkoper dan per fles. Eigenlijk altijd als de wijn van ver weg moet komen. Naast duurzaamheid is vooral de kostencomponent van oudsher een drijfveer voor bulkvervoer. Steeds meer prijsbewuste consumenten stimuleren de vraag naar bulkwijnen. Inflatie doet immers het wijnbudget afnemen maar ook jonge wijndrinkers hebben niet zo veel om te besteden aan wijn. Vergeet ook niet wat er met verpakkingen gebeurt. Nieuwe verpakkkingen als bag-in-box en blik maar ook het zelf vullen van je fles wijn bij je handelaar openen mogelijkheden voor wijn in bulk.
Grote spelers in deze bulkmarkt zijn totaal onbekend bij de consument. Nochthans wegen ze zwaar op de sector. Een van de grootste spelers is de Italiaanse producent Casa Girelli, gestart in 1966. Vinicoli Vedovato is nog een Italiaan die al lang bezig is met wijnen in bulk. Ciatti Company is de grootste broker van bulkwijnen ter wereld. Het achttien jaar oude Spaanse wijnbedrijf Granelwine Consultants blinkt uit in maatoplossingen voor zijn bulkwijnklanten. Spanje is trouwens marktleider in dit segment en Bodegas Solano een van haar grootste spelers.
Australië voert, alleen al door zijn ligging, enorm veel wijn uit in bulk. Qualia Wines, Growers Wine Group en Dominic Wines zijn daar drie bekende bedrijven in de ‘business-to-business’ wijnsector. CVI Bulkwines en O’Neill Vintners zijn dan weer Califonië’s leidende bulkwijnbedrijven. Turrentine Brokerage is de grote broker uit die regio en bekend om de goede informatie die ze delen. Uit Chili en Argentinië komt veel wijn in bulk via Probulkwine, een bedrijf met steengoede oenologen die de beste kwaliteitsblends creëren en uitvoeren.
Nieuw of toch niet?
Tijd voor een nieuw concept misschien? Beeld je een wijnhandel in die zelf zijn wijnen selecteert, in bulk importeert, misschien zelfs blendt en vervolgens voor je bottelt in herbruikbare wijnflessen. Doe dan maar meteen een leuk gevarieerd assortiment in frisse witte wijnen, natuurwijnen, luxewijnen, betaalbare wijnen. Bam! Zomaar enkele trends afgevinkt. Maar bestaat dat dan niet al? Welja, eigenlijk wel of toch ongeveer. Bij het Amerikaanse Free Flow Wines kan je wijn in inox tanks bestellen om vervolgens zelf per glas te serveren. Gericht op restaurants en wijnbars tenzij je thuis zelf een stevig wijndebiet hebt. Meteen een houten wijnvat, gevuld dan wel, kopen kan bij het Nederlandse Koop Een Vat. Echter, vervolgens gebeurt het bottelen bij de wijnboer dus daar schieten we niets mee op. Maar als ze nu eens hier zouden bottelen … ?
Eveneens in Nederland vinden we wijnhandel Jean Berger die al sinds 1862 wijnen opvoedt, dat betekent dus dat hij ze laat rijpen in de ingekochte vaten, en vervolgens ter plaatse op fles trekt. Een echte ambachtsman. Nog zo eentje vinden we in België bij Grafé Lecocq. ‘Eleveurs’ noemen zij zich en ze zijn gespecialiseerd in Franse wijnen. Vaten komen meteen na de fermentatie naar België en rijpen daar verder in de kelders onder de citadel van Namen. Het bottelen gebeurt in flessen op basis van een consignatiesysteem. Kwaliteit, vakmanschap en duurzaamheid verenigd. In Zoersel vinden we wijnwinkel Het Wijnvatje. Lizi en Yves hebben in hun winkel vier wijnvaten van waaruit getapt kan worden in je eigen flessen. Zoals in een Spaanse bodega dus.
Een andere insteek is niet de wijn in bulk vervoeren maar wel de druiven. En dan zelf je wijn maken. Leuke voorbeelden zijn Chateau Amsterdam waar ze wijnen maken met druiven van boeren uit verschillende Europese landen. Brussel kan dan niet ontbreken. Thierry Lejeune van wijnmakerij Gudule, geïnspireerd op de Brusselse beschermheilige Goedele, koopt alleen maar biologisch geteelde druiven in en maakt er wijnen van. Wat verder van huis had Mark Snyder van de Red Hook Winery in New York hetzelfde idee. Opvallend is de zeer recent gestarte Rotterdam Urban Winery. Na drie jaar zwoegen brengt eigenaar Wouter nu zijn eerste wijnen op de markt en die zijn gemaakt van afgedankte tafeldruiven. Jawel, om zo de voedselverspilling tegen te gaan. Op de website kan je lezen dat hij al 10.200kg druiven heeft gered. Knap en gedurfd!
Een stap naar een groenere wijnwereld
Bulkwijnen zijn iets om in de gaten te houden. Daar waar ze vroeger kostenreductie en marketingmogelijkheden aan grote ketens boden of ontsproten uit de passie van vakmensen, zijn ze nu misschien de motor van meer duurzaamheid in de wijnsector. In bulk vervoerd om lokaal te bottelen in glazen flessen is de basis. Maar als er nu iemand een hip concept lanceert om op basis van waardevolle informatie heerlijke trendy wijnen lokaal af te vullen in je eigen fles of in een alternatieve verpakkingsvorm dan zetten we misschien samen een stap naar een groenere wijnwereld.
Meer weten over internationale wijntrends? Lees dan hier het artikel over de wijntrends voor 2025.
Meer weten over andere manieren van wijn verpakken? Dan moet je hier even klikken